I Finland sover alla bebisar i en kartong. Anledningen? Det här borde vi ta efter!

Om man blir förälder för första gången så spelar det ingen roll hur många böcker man har läst som förberedelse – man stöter ändå alltid på överraskningar. Det kan vara saker som behövs, saker man ska göra eller saker man inte ska göra. Så när man står inför den här stora stunden i livet, vore det inte då alldeles utmärkt om någon erbjöd en liten låda med allt som kan tänkas vara nödvändigt när barnet föds? I Finland är den suveräna idén verklighet – så där behöver nyblivna föräldrar inte tänka på att gå till affären för att handla kläder och leksaker för dyra pengar.

Ända sedan 1930-talet får alla gravida kvinnor i Finland valmöjligheten att ta emot en liten praktisk ”startlåda” som gåva från den finska staten, skriver BBC.

Priset? Ingenting. Lådan är helt gratis förutsatt att föräldrarna går på ett läkarbesök innan den fjärde månaden i graviditeten. Då får de välja mellan lådan eller cirka 1 300 kronor – och 95 procent av alla föräldrar väljer den spännande lådan, som också fungerar utmärkt som ett billigt alternativ till spjälsäng.

Bildkälla: Damn

NYbebeis

Varje låda innehåller bland annat:
– En madrass med sängkläder och filtar.
– Kläder för alla årstider och sammanhang (allt från pyjamas till vinteroverall och vinterskor).
– Bildböcker och leksaker.
– Handdukar och hygienartiklar.

lada

Bäst av allt? Sedan lådan togs i bruk på 1930-talet har barnadödligheten minskat kraftigt i landet. Lådan tros därför vara en bidragande orsak till att just Finland har en av världens lägsta barnadödligheter – samtidigt som flera undersökningar visar att finska mammor är de lyckligaste mammorna i världen, enligt BBC.

Här kan du titta på ett videoklipp om lådan:

Dela gärna vidare till dina vänner om du också tycker att det här var en bra idé som vi borde ta efter i Sverige!