Ingrid, 93, kunde inte hjälpa till med trappstädningen – nu kan hon vräkas

93-åriga Ingrid kunde inte hjälpa till med trappstädningen på grund av sin hälsa. Det fick hyresvärden att gå i taket och höja hennes hyra med 10 procent. Då sa Ingrid nej.

Nu riskerar hon att vräkas från lägenheten hon bott i sedan 50-talet. Det skriver Hem & Hyra.

Nyheten får hela nätet att koka.

Nyligen firade Ingrid sin 93-årsdag med släkt och vänner. Firandet genomfördes naturligtvis i hennes lägenhet – där hon bott sedan det byggdes på 50-talet. Men i dagsläget är det oklart om hon får bo kvar där i framtiden.

Anledningen är den nya hyresvärden Chinese Student House. När de tog över ville de att Ingrid omedelbart skulle skriva på ett nytt hyreskontrakt. I det ingick att 93-åringen skulle delta i trappstädningen – utan att hyran skulle sänkas. Det skriver Hem & Hyra.

Efter inrådan från släktingar skrev Ingrid inte på. Men då kom ett nytt brev från hyresvärden. I den stod det att en hyreshöjning på 10 procent var på sin plats. Detta trots att de redan tagit ut en hyreshöjning för 2016.

– Ingrid blev mycket illa berörd och efter någon dag var hon beredd att skriva på ett nytt hyresavtal och godta höjningen. Hon hade svårt att sova om nätterna, säger Jan Olsson, släktingen som för Ingrids talan i ärendet, till Hem & Hyra.

Men mardrömmen verkar aldrig ta slut. En kort tid senare kom ett nytt brev. Där stod det att 93-åringen är skyldig pengar för obetalda höjningar och påminnelseavgifter, och därför ska vräkas från sin lägenhet.

Just nu ligger ärendet hos Hyresgästföreningen i Karlstad, där Anna Nykvist är förhandlare åt Ingrid. Hon kokar över hur hyresvärden behandlat 93-åriga Ingrid.

– Jag blir så förbannad, stackars lilla dam som råkar ut för detta. Att höja hyran med 10 procent när snittet i Hagfors var en höjning på 0,7 procent är inte bara totalt oskäligt – utan dessutom ogiltigt. För att skicka ut en hyreshöjning på det här sättet är ett brott mot förhandlingslagen och kan ge skadestånd, säger hon till Hem & Hyra.

Jan Olsson, 93-åringens släkting som för hennes talan, förstår inte hur man kan behandla henne på det här sättet.

– Det är ett jävla system. Det handlar om pengar. Det är fult. Så här gör man inte, säger han till Aftonbladet.

Så här får det bara inte gå till! Dela för att visa ditt stöd för 93-åriga Ingrid!