Jeanette Höglunds nya krav på politikerna – för att motverka ensamhet bland äldre: "Måste prioriteras"

Jeanette Höglunds nya krav på politikerna – för att motverka ensamhet bland äldre: ”Måste prioriteras”

Vid Din Sida-grundaren Jeanette Höglund kämpar ständigt för att förbättra tillvaron för samhällets äldre och utsatta. Den senaste tiden har hon försökt sätta press på politikerna för att fattigpensionärer ska få en drägligare tillvaro. Men det är inte bara pensionssystemet hon är besviken på. Nu presenterar hon ett nytt förslag som ska motverka ensamhet bland äldre. 

För några år sedan sa läkaren och psykiatrikern Anders Hansen att han tycker att ensamhet ska börja ses som ett folkhälsoproblem, då det är anledningen till att många mår dåligt och blir deprimerade. Detta är en åsikt eldsjälen Jeanette Höglund delar. 

Jeanette Höglund. Foto: Newsner

Hon har i flera intervjuer och öppna brev pratat om hur “ensamhet dödar”, vilket hon ser på alla äldre och ensamma pensionärer hon möter i sitt jobb. 

“Att sitta ensam varje dag, telefonen ringer aldrig, ingen hälsar på och dina barn har fullt upp med sitt. Hemtjänsten är stressad och du sitter där vid ditt fönster och tittar ut, du tänker dig tillbaka när du hade din familj, dina barn eller ditt husdjur nära dig , till dig säger jag att tänk dig in i det!”, skriver Jeanette i ett öppet brev på Vid Din Sidas Facebooksida. 

LÄS MER: Jeanette Höglunds sylvassa känga till politikerna – ryter ifrån inför valet: ”Är de äldre så oviktiga?”

Ska inte behöva dö ensamma

Hon fortsätter att berätta att många av de äldre hon träffar är rädda för att dö ensamma. 

“Tänk om jag dör ensam i min säng eller inne på toalettgolvet och ingen saknar mig, där ligger jag och inte kan ta mig upp , kan inte skrika så ingen hör och jag blir svagare och svagare , jag kommer ingen vart jag har inga muskler att ta mig upp, jag bor ensam, där dör jag”, skriver Jeanette. 

Hon har flera gånger påpekat att samhället måste göra mer för att motverka problemet med ensamhet. Idag görs ingenting, menar hon. 

Jag ser inget. Faktiskt i alla fall inget som når mig, säger hon till Newsner.

Jeanettes förslag: En god man

Jeanette har ett förslag för att få bukt med en del av problemet som leder till att många mår dåligt. 

– Jag skulle vilja att alla som blir ensamma automatiskt skulle få en så kallad god man. En som hjälper dig med allt som är viktigt, som att betala räkningar och att få sin pension och att de verkligen fångades upp, säger Jeanette till Newsner. 

– Mångas partner dör ju lite innan, och då blir de ensamma helt, och de behöver verkligen fångas upp om inte barnen har tid, tillägger hon. 

Vad tycker du om Jeanettes förslag? Kan en slags god man vara en bra idé för att motverka ensamhet bland äldre? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.