Kommunen backar om värmen på äldreboenden: ”Förtroendet har skadats”

När media uppmärksammade att Motala kommun sänker värmen på stadens äldreboenden för att spara pengar möttes kommunen av hårt motstånd. Det hela eskalerade sedan under tisdagen när kommunalrådet Kåre Friberg (M) i sitt uttalande sa: ”De kan till exempel ha filtar”, när han pratade med Aftonbladet.

Idag gick Motala kommun ut med att de backar värmesänkningen.

– Förtroendet för vår organisation har skadats, säger kommunikationschefen Sofia Löf, till Aftonbladet.

När Aftonbladet når Motala kommuns kommunikationschef berättar hon att de anställda fick bemöta både ilska och frågor från medborgarna och andra under tisdagen. Hon menar också att hon förstår varför, då vissa uttalanden kunde varit bättre enligt henne.

Kommunen backar gällande värmesänkningen

I sociala medier har kommentarerna vällt in från upprörda personer som reagerat på kommunalrådets uttalande om filtar. Detta menar kommunikationschefen Sofia Löf blev fel, då det inte handlade om att det skulle vara såga temperaturer att de gamla skulle frysa.

Nu har kommunen beslutat att backa gällande värmesänkningen på äldreboendena.

– Det finns olika lagstiftningar som styr beroende på om det är en arbetsplats eller en bostad. 20 grader är en rekommendation för en kontorslokal, men det är inte den rekommendation som gäller för ett äldreboende, där räknas de boende som särskilt känsliga och där måste temperaturen alltid ligga två grader över, alltså minst 22 grader, säger Sofia Löf till Aftonbladet.

Foto: TT

När beslut får spridning i sociala medier kan det det ge resultat, som det gjort i det här fallet. Dela gärna för att uppmärksamma andra.