Kommunen mer än fördubblar hyran för Camillas verksamhet – mitt i pandemin: “Det är absurt”

Pandemin har slagit hårt mot många företag. De ekonomiska förlusterna har tvingat arbetsgivare att säga upp personal, och i vissa fall stänga ner sina verksamheter.

De som är verksamma inom turistnäringen får se tillbaka på ett mörkt år ekonomiskt, och en av de som oroar sig inför framtiden är Camilla Hammarbäck, som driver Lunedet camping. Trots pandemin har kommunen beslutat att höja campingens hyra med mer än 250 000 kronor.

Karlskoga kommun mer än fördubblar hyran för campingen i Lunedet, som drivs av Camilla Hammarbäck. Hyran, som tidigare legat på 190 000 kronor per år blir nu 440 000 kronor. En ökning som kommunen anser rimlig, men som oroar Camilla under pandemin.

– Det är absurt, säger Camilla Hammarbäck till Newsner. 

Foto: Facebook/Camilla Hammarbäck

Höjde hyran med en kvarts miljon

Cirka en mil utanför Karlskoga ligger Lunedet camping, ett populärt tillhåll som drivs av vd:n Camilla Hammarbäck.

De senaste åren har Camilla gjort stora investeringar i campingens utemiljö. En utomhusbar, scen och sittplatser under tak bland annat. 

Vi söker restaurangutbildad personal med minst ett års arbetserfarenhet till Lunedet, eller flera års erfarenhet. Dela…

Posted by Camilla Hammarbäck on Sunday, May 31, 2020

Ekonomisk förlust under pandemin

Pengarna som Camilla la i dessa hoppades hon kunna vinna tillbaka. Men i och med att kommunen mer än fördubblar hyran inför kommande år ser det mörkt ut. De 190 000 kronorna i hyra per år blir nu 440 000. En orimlig höjning under pandemin enligt Camilla. 

–  Jag har tappat ungefär 25% det här året på grund av corona. Vi har klarat oss ganska bra ändå jämfört med andra, tack vare de investeringar jag gjort utomhus som gör att det inte blir lika väderberoende att vara här, säger Camilla till Newsner.

Att marknadsvärdet ökat och hyran höjs kan hon förstå, men att kommunen mer än fördubblar den utan att förhandla med henne har hon ingen förståelse för. 

– Förklaringen som de har är att de haft en konsult inne, som räknat på det här, att det ska vara en marknadsmässig hyra, men att de bara ger mig ett nytt kontrakt och säger ‘Här, skriv på’, det förstår jag inte. 

”Ingen har hört av sig”

Camilla menar att den mer än fördubblade hyran blir ett problem då det råder en pandemi, något de inte verkar ha tagit med i sin kalkyl enligt henne. 

– Det märkliga är att ingen hört av sig till mig efter att beslutet fattats. Vi skulle haft ett telefonmöte för två veckor sedan, men det blev avbrutet och sedan var det aldrig någon som ringde upp. 

Kommunen svarar

När Newsner kontaktar Robert Brånn, som är fastighetschef i Karlskoga kommun, berättar han att förhandlingarna om höjd hyra började redan 2018, innan pandemin. Detta då hyran under flera år var mycket lägre än vad den skulle kunna vara. 

– Man tog in en oberoende person för att göra en uppskattning på marknadsvärdet, istället för att vi skulle gå in och tycka och tänka om saker. De här förhandlingarna har pågått sedan 2018, och diskussioner har skett kontinuerligt, så Camilla kan inte ha varit ovetandes om detta, säger Robert Brånn till Newsner. 

Verksamhetens ekonomiska förutsättningar har och kommer att förändras nu efter corona. Hur ser ni på det när ni mer än fördubblar hyran kommande år?

– Det finns ingen intention att försöka få bort en enskild individ, Camilla är en duktig entreprenör och vi kommer att anpassa beloppet i och med corona, säger Robert Brånn.

Så det kan bli en lägre hyra ändå? 

– Ja, absolut. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required