Operationer stoppas – efter smittspridning på storsjukhus: ”Faran är långt ifrån över”

Coronasmitta har tagit sig in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Nu ställs alla operationer och vård som inte är absolut nödvändig in, uppger SVT.

STOCKHOLM 20201006 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträtf om coronaläget. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

Enligt regionrådet Malin Sjöberg Högrell ska smittan ha tagit sig in på två avdelningar i det stora sjukhuset.

Personal har bekräftats smittade av covid-19.

”Det är två avdelningar i 100/101 huset som fått in smittan och de har stängts ned och smittspårning pågår. I dagsläget vet man inte om personalen smittats på jobbet eller inte. Så jag upprepar mig – faran är långt ifrån över. Pandemin är långt ifrån över. Var rätt om varandra och visa hänsyn!”, skriver Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd i Uppsala, på Facebook.

https://www.facebook.com/malinsjoberghogrell/posts/4273969682617904

Nu kommer Akademiska sjukhuset att stoppa alla operationer och planerad vård som inte är absolut nödvändig.

– Det slår inte ned som en bomb att planerade operationer ställs in, antalet covidpatienter har ökat från en handfull till ett tjugotal i dag, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd, till SVT.

Snart kan sjukhuset komma att tvingas gå upp i stabsläge. Under eftermiddagen kommer regionen hålla en presskonferens med anledning av läget.

STOCKHOLM 2020-04-28 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Sjukvårdspersonal tar hand om en patient. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT / Kod: 30312 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Även i våras tvingades Akademiska sjukhuset i Uppsala skjuta fram bland annat canceroperationer, då som en direkt följd av coronaviruset och sjukvårdens omprioriteringar.

Håll avstånd och ta personligt ansvar – här på Folkhälsomyndighetens hemsida kan man ta del av råd till allmänheten om covid-19.

Dela gärna informationen vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required