Kommunen sparar pengar på dementa – tvingas äta gröt istället för köttfärssås

Siri Martinsson har alltid älskat att laga mat. Hon tävlade med recept i veckotidningar och vann serviser, pengar och microvågsugn. Men en sak undvek hon att bjuda på. 

– Gröt serverade hon aldrig. Det var hennes fasa att hon skulle få gröt om hon hamnade på sjukhus, berättar dottern Alvina Martinsson för SVT.

Men på Östergårdens demensavdelning får Siri gröt minst en gång i veckan, ibland två. Andra midagar kan vara filmjölk med kanel och socker, ostkaka med saftsås och korv med bröd.

Allting handlar om pengar. Alla som bor på äldreboenden i Trelleborg betalar runt 43 kronor per måltid idag, rapporterar SVT. Men när dottern Alvina räknar på vad gröten kostar konstaterar hon att det måste röra sig om 5-6 kronor.

Den billigare maten på Östergården är ett test, och Trelleborgs socialnämnd planerar att införa samma kvällsmat på alla särskilda boenden. På så sätt kan de spara tre miljoner kronor.

– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden.

I Trelleborgs kommun är det serviceförvaltningen som lagar maten och socialnämden som betalar för den. Kommunen köper alltså maten av sig själv. Men Ann-Loise Luttrén, måltidsansvarig på serviceförvaltningen, är kritisk till kommunens planer på att byta ut kvällsmaten till billigare alternativ.

Samtidigt säger Socialnämnden att de inte fått in några klagomål på den billigare maten från de äldre på Östergården.

Skärmdump från SVT

Nu är det upp till Kommunstyrelsen att avgöra om äldreboendena ska fortsätta servera serviceförvaltningens middagar, framtagna av en dietist, eller om de ska byta permanent till den nya och billigare maten.

Mitt i allt detta sitter Siri Martinsson och peter i sin gröt med skeden.

– Hon är av den gamla stammen som äter vad som bjuds, berättar dottern.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna