Köttätande flugan ökar i Sverige – så lär du dig känna igen den

Det är rötmånad, och även om vi blir besvärade över alla flugor som cirkulerar så är det något vi är vana vid den här tiden på året. Förmodligen så brukar du inte reflektera över vilka sorts flugor som rör sig runt dig, men från och med nu så kommer du att göra det. Både Anticimex och Miljöförvaltningen har kontaktats av flera personer i Sverige som fått problem med köttätande flugor, och nu blir de allt fler. 

Det värsta? de kan lägga ägg i sår och skapa inflammationer.

Puckelflugor, eller rättare sagt Phorida, är namnet på den köttätande fluga som sprider sig i landet. Till skillnad från vanliga flugor så äter de kött, och gottar sig därmed i sår som de kan infektera, men de ser ut som helt vanliga flugor. 

Problemen kring flugan uppdagades redan förra sommaren, då ett bostadshus och sex lägenheter i Kallinge hade invaderats, men nu har situationen förvärrats, det berättar Expressen

Yngve Brodin, som är forskare och flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet, har fått flera rapporter om flugan, och när Expressen frågar om riskerna med arten svarar han.
– Nej, de är inte direkt farliga, men de är väldigt obehagliga, och i stora mängder skapar de problem och är dessutom svåra att bli av med då de är en riktig överlevnadsart. Och sedan kan de lägga ägg i sår och det är ju inte trevligt och kan leda till inflammationer. 

Hur kan man se att flugan är en köttande sådan då? Jo, puckelflugan har ådriga vingar med en mer tydligt framträdande vingkant. De har små huvuden och kraftiga ben, och de är gula, svarta eller bruna i färgen.

Flugorna är parasiter och lever av as och svamp. De kommer från varmare länder och kan följa med hem när någon varit utomlands. 

Usch! Sådana här flugor vill man absolut inte råka ut för. Dela gärna för att göra andra uppmärksamma.