Lagar 5 000 måltider om dagen till hemlösa – med överbliven mat från OS-byn

Världens främsta atleter har samlats för att göra upp i Rio de Janeiro – men bortom pampiga arenor, en nybyggd OS-by och lyx i överflöd finns en baksida med det påkostade kalaset.

Samtidigt som OS pågår tampas värdlandet Brasilien med en stor ekonomisk kris, där tusentals invånare lever i svält och fattigdom.

Detta har fått den världskända kocken Massimo Bottura att agera – med ett initiativ som nu hyllas stort.

När över 11 000 atleter ska pressa sina förmågor till det yttersta går det åt enorma mängder mat. Det innebär också att mycket mat normalt slängs – men istället för att låta matsvinnet gå till spillo har den italienske kocken Massimo Bottura, tillsammans med den brasilianske kocken David Hertz, kommit på en idé. 

För att tackla den stora svälten i landet tar de överbliven mat från OS-byn, lagar till den och serverar till fattiga invånare och hemlösa i Brasilien.

Projektet kallas RefettoRio Gastromotiva – och varje dag serverar de 5 000 måltider med sådant som annars skulle åka raka vägen ner i soptunnan. 

– RefettoRio Gastromotiva arbetar endast med ingredienser som är på väg att gå till spillo… som fula frukter och grönsaker, eller yoghurt som annars slängs inom två dagar om du inte köper den. Vi vill bekämpa hungern och ge tillgång till vällagad mat, säger kocken David Hertz till nyhetsbyrån Reuters, enligt The Independent.

Projektet kommer också att fortsätta efter OS.

Dela gärna vidare om du tycker att det är ett fint initiativ!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna