Laila, 69, rånades vid bankomaten på hela sin pension – då samlade grannarna in 17 000 kronor

Laila, 69, var på väg till banken för att betala räkningar – när den maskerade rånaren slog till.

Hon blev av med hela pension på 12 000 kronor. Men då gick över 200 främlingar samman för att hjälpa henne.

– Det är helt fantastiskt. De förstår inte hur lycklig och glad jag är över det här, säger Laila till Newsner.

Att råna någon är lågt, men att ge sig på en pensionär, där till en 69-årig kvinna, är bland det lägsta jag hört.

Laila, 69, har jobbat hela sitt liv på dagis och fritids. Som för många svenska pensionärer gäller det att vända på slantarna för att få det att gå runt.

Men när Laila gick till banken i Jakobsberg i Järfälla, Stockholm, för att sätta in pensionen till hyran och räkningarna, slog en maskerad rånare till.

Hon blev av med hela pensionen på 12 000 kronor.

– Jag hade tagit ut pengar och skulle sätta in dem i en insättningsautomat. Då var det en ung kille som tog kuvertet ur min hand och sprang iväg. Jag stod där som ett fån och hann inte ens reagera, säger Laila till Newsner.

Alla pengar till två hyror och räkningar var plötsligt borta. En katastrof för Laila, som inte visste vad hon nu skulle ta sig till.

Rån Laila
Bild: Privat

Men när hennes granne fick höra om rånet, sattes en boll i rullning. En lokal Facebook-grupp, ”Varning i Järfälla”, fick höra om rånet och startade en insamling. På bara ett dygn samlade över 200 främmande människor in över 17 000 kronor, mer än nog så hon kunde betala hyra och räkningarna igen.

När Laila fick reda på det, trodde hon knappt det var sant.

– Jag tänkte att folk inte är kloka, man är inte van med att folk gör så där. Det är helt fantastiskt, jag har inte ord för det. Det är helt fantastiskt att det finns sådana människor. Jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt om jag inte hade fått hjälp, säger Laila till Newsner.

Läs mer: Nya larmet – 100 000-tals svenskar har för låg pension

Rån Laila
Bild: Privat

Laila fick ta emot de 17 000 kronorna, tillsammans blommor och en utskrift med namnen på alla de 200 personerna som skänkt pengar. Hon blev tagen av stunden.

– Jag har svårt att få in det här i huvudet, att främmande människor hjälper en främmande människa. Att de sätter in pengar för att hjälpa mig, det går inte att beskriva.

– Ett stort jättetack till alla urgulliga människor som hjälper en stackars pensionär. De är värda allt. De är värda allt som de kan få, säger Laila.

Christian driver Facebook-gruppen Varning i Järfälla och rördes starkt när han hörde talas om Laila öde.

– Responsens har varit grym. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa någon som verkligen behöver det. Alla gör så gott de kan. Från 5 kronor till 3000 kronor som folk bidragit med. Allt gör skillnad, säger han till Newsner.

Läs mer: En av fem pensionärer under fattigdomsgräns

Rån Laila
Bild: Privat

Den unge man som rånade Laila är fortfarande på fri fot. Han beskrivs som i 20–25 årsåldern, ursprung från mellanöstern, med mörka byxor, vita skor och luvtröja. Rånet inträffade den 22 september i Jakobsberg.

Rånet har påverkat Laila stark, som nu känner sig osäker och rädd för att gå ut, speciellt på kvällen.

Men när allt var som mörkast, öppnade 200 främlingar sina hjärtan för Lailas skull.

Vad vill du säga till alla som hjälpte dig?

– Jag vill säga till alla, ett stort varmt tack från mig. De förstår inte hur lycklig och glad jag blir över det här. De ska ha ett enormt tack. De är alla värda rosor, säger Laila.

Att råna en 69-årig pensionär är bland det lägsta jag hört. Nu DELAR vi vidare för att hylla hjältarna som ställde upp för Laila när det behövdes som mest! 

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få flera nyheter, filmer och bilder!