Läraren Charlotta blev dödshotad av elev – nu kräver hon hårdare disciplin i svenska skolor

Från 407 anmälningar om allvarliga hot- eller våldshändelser i skolmiljön år 2012 – till 719 anmälningar fyra år senare.

Trakasserier, hot och våld ökar kraftfullt på svenska skolor – och en som blev utsatt till den grad att hon fruktade för sitt liv var den svenska lärarinnan Charlotta.

Nu kräver hon att skolorna agerar och visar nolltolerans mot hot och våld.

När Charlotta för två år sedan började arbeta på en skola i Blekinge dröjde det inte länge innan elevernas trakasserier tog fart.

En dag stängde eleverna in henne i ett rum – och när hon sa till dem att skärpa sig blev hon istället dödshotad.

– Då kommer en kille fram och hotade att skjuta mig. Han hade ingen pistol eller så med sig, men han sa att de inte bara skulle stänga in mig utan också skjuta mig i pannan. I den stunden var inte jag lärare längre, utan då blev jag mamma och människa. Jag blev rädd för mitt liv, säger Charlotta till SVT Nyheter.

Det dröjde flera dagar innan skolans rektor till slut gjorde en polisanmälan, men eftersom pojken var minderårig lämnades anmälan över till sociala myndigheter.

Bildkälla: Shutterstock

Därefter följde månader av glåpord, gester, könsord och blickar – och Charlotta var rädd och orolig varje dag när hon gick i skolkorridorerna. Inte heller var företagshälsovården till någon vidare hjälp, då de enligt Expressen uppmanade henne att hålla koll på nödutgångar och kanske sluta som lärare.

Till slut orkade inte Charlotta längre. Hon bestämde sig för att sluta och blev sjukskriven resten av terminen.

– Jag var nära att sluta som lärare helt. Jag ville färga håret svart eller brunt så att ingen skulle känna igen mig. Jag orkade knappt gå att handla. Jag ville bara byta ort och liv, säger Charlotta till SVT Nyheter.

I dag, två år senare, är Charlotta tillbaka som lärare fast på en annan skola. Hon kräver att svenska skolor ska reagera mer kraftfullt mot elever som begår brott – bland annat genom att stänga av dem omedelbart.

 – Man måste markera mot eleverna att det inte är okej. Om man kommer ut i samhället och hotar med att skjuta folk eller skriker könsord så kommer det att gå åt pipsvängen. Jag vill se att skolor inte tvekar att polisanmäla när det uppenbarligen handlar om olagliga saker, såsom olaga hot, misshandel eller kränkningar. Jag tycker inte att skolorna ska vara rädda, säger hon till Expressen.

Dela vidare om du också tycker att fler skolor borde visa nolltolerans mot elever som begår brott!