Läraren kunde inte andas – då agerade Filip blixtsnabbt och räddade hans liv

Det var sista lektionen på en dittills helt odramatisk skoldag på Särlaskolan i Borås. Men det skulle tvärvända när slöjdläraren Sigvard Nielsen satte en äppelbit i halsen. Han gjorde allt för att få ut den och en annan lärare gjorde Heimlichmannövern – men han fick inte ut den. Paniken i klassrummet var total när han inte kunde få någon luft. Det skriver BT.

Då agerade 15-årige eleven Filip Lindgren blixtsnabbt – och räddade slöjdlärarens liv.

– Alla andra hade panik, sprang runt och visste inte vad de skulle göra. Det vara bara jag där och det såg ut som att det var en kris. Jag försöker, tänkte jag, säger Filip till BT.

15-årige Filip Lindgren som går på Särlaskolan i Borås hyllas nu som en hjälte. Detta efter att han räddat livet på sin slöjdlärare Sigvard Nielsen. Och det genom att göra Heimlichmannövern för första gången i sitt liv. 

Lärarna visade Filip hur han skulle göra, och sedan tryckte han så hårt han bara kunde sex eller sju gånger. Det var vad som krävdes för att äppelbiten skulle lossna och Sigvard åter kunde andas.

– Det flög ut en rejäl äpplebit och sedan kunde jag andas igen. Om det hade gått ytterligare en minut hade jag dött. Jag kände hur benen vek sig och att jag höll på att tuppa av, säger Sigvard som självklart hyllar sin livräddare Filip.

– Det var starkt gjort. Han är dagens hjälte, säger läraren till BT.

Är Filip veckans hjälte?

Publicerat av Borås Tidning den 19 september 2016

Nu gör vi som Sigvard och hyllar Filip; dagens hjälte!