Livsfarlig trend sprids bland ungdomar – nu varnar polisen för riskfyllda metoden: ”Kan leda till döden”

En ny livsfarlig trend sprids bland ungdomar i Sverige.

Nu varnar polisen för att ungdomarnas berusningsmetod i värsta fall kan leda till döden.

Ungdomstrenderna sprids som en löpeld genom landet. En del trender är rena lekar och totalt ofarliga. Medan andra kan leda till allvarliga konsekvenser.

Tidigare i år varnade polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust för en ny ungdomstrend vid namn ”Sotning”. Det efter att en pojke fått föras till sjukhus med ambulans efter att själv ha testat trenden som går ut på att man ska andas in avgaser från ett avgasrör.

Och tidigare i somras varnade Flens kommun för att det kommit till deras kännedom att allt fler ungdomar i kommunen inhalerar lustgas i berusningssyfte.

En trend som nu spridit sig vidare till andra delar av Sverige. Både polisen på Öland och polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna varnar nu för den farliga berusningsmetoden.

Allt oftare hittar föräldrar, fältare, polis, nattvandrare och lärare trasiga ballonger och punkterade gaspatroner vid…

Posted by Polisen Sollentuna/Upplands Väsby/Sigtuna on Monday, September 13, 2021

”Allt oftare hittar föräldrar, fältare, polis, nattvandrare och lärare trasiga ballonger och punkterade gaspatroner vid hängplatser för ungdomar i våra tre kommuner.Det är koncentrerad lustgas som ungdomar använder för att berusa sig med eller för att förstärka ett befintligt alkoholrus”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Inte ofarlig

Många ungdomar tror att inhalering av lustgas är ofarlig då den används inom vården.

Men så är inte fallet skriver polisen.

”Det man då inte tänker på är att sjukvården blandar ut lustgasen med syrgas för en utspädd och ofarligare form”, skriver polisen i inlägget.

Foto: Facebook/TT

I stället kan det innebära rena livsfaran.

”Inandning av lustgas kan ge syrebrist och leda till medvetslöshet, ojämn hjärtrytm och i värsta fall döden. Kroppens skyddsreflexer som exempelvis kräkreflexen kan även försvagas”, skriver polisen.

I inlägget uppmanar även polisen alla föräldrar till att prata med sina ungdomar.

”Känner dina ungdomar till fenomenet? Fråga och låt dem berätta vad som händer där ute på kvällarna”, skriver polisen.

”Blir mörkrädd”

Flera föräldrar uttrycker sin tacksamhet för informationen i kommentarerna och flera uppger att de ska prata med sina ungdomar.

”Superbra med info 👍 Vi ska prata med våra ungdomar om detta”, skriver en person.

”Det här ska jag faktiskt ta upp med min tonåring! Tack för informationen”, skriver en annan.

”Fy, man blir mörkrädd😭Vilka Faror våra barn har så lättillgängliga”, skriver en tredje.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);