Livsmedelsverket varnar för populära barndrycken, efter att tiotusentals delat mammans inlägg på Facebook.

Mamman Matilda von Rosen såg en innehållsförteckning till den populära barndrycken slush – vilket är smaksatt och krossad is – och blev chockad. Hon delade informationen på Facebook för att varna andra föräldrar och fick snabbt 17 000 delningar. Nu slår Livsmedelsverket larm om drycken.  

Så här det stod på den innehållsförteckning som Matilda postade på Facebook och som delades av tusentals oroliga föräldrar.

ringen

En stor anledning till att tusentals föräldrar har uttryckt oro de senaste dagarna är att slush är en dryck som serveras över disk. Vilket innebär att en innehållsförteckning aldrig medföljer och varningen sällan når fram till föräldrar. Livsmedelsverket anser att det är ett stort problem.
– Det här är mycket bekymmersamt. Säljs det till barn är det viktigt att föräldrar får veta om riskerna, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverket till GT.

Slush innehåller färgämnet Azurobin, vilket är tillåtet. Men det kan resultera i hudutslag, astma, feber och eksem, enligt Livsmedelsverkets hemsida. För barn som har någon form av allergi är riskerna ännu större. Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverket förstår att föräldrar är bekymrade över den populära barndrycken.
– Man kan tycka att det inte ska gå att sälja produkter med en sådan varning över huvud taget. Det här är något som man förstår att föräldrar vill veta om. Man vill veta om en sådan märkning finns eller inte. Men i dagsläget får man se till att man frågar den man köper av. Eller kanske hitta något som är nyttigare för barnet att dricka, säger Jansson Elfberg till GT.

Här är Matilda von Rosens inlägg på Facebook.

Lova att ni läser denna innehållsförteckning innan ni köper slush till era barn!!! Jag trodde först att det var på skämt…

Posted by Matilda Von Rosen on den 17 juni 2015

Bildkällor: Flickr / Facebook.