Mamma ser röda prickar på pojkens kropp, tittar blixtsnabbt i munnen och vet direkt

När röda prickar börja dyka upp på barn, får de genast sina föräldrar att bli oroliga. Bett, röda hund, eller vattkoppor, det finns så många olika orsaker till prickarnas uppkomst. Därför kan det vara svårt att vid första anblick veta vad det är.

Någon som upplevt denna skräck från första parkett är Kristen Kelly.

Kristen Kelly
Facebook/Kristen Kelly

En måndagsmorgon märkte hon att hennes son hade fått feber. Hon trodde att det rörde sig om en vanlig förkylning, skriver mamman själv på Northeast Ohio Parent.

Han var slö och hade dålig aptit. Han drack också dåligt, vilket hon senare förstod berodde på att han hade ont i halsen.

En dag senare var febern borta, så hon skickade iväg honom till förskolan som hon brukade. Men det dröjde inte länge förrän personalen ringde upp.

Röda utslag hade börjat synas på pojkens kropp, och även i hans mun. Efter att ha tittat på sin sons läppar och tandkött rusade hon honom till sjukhuset, där hennes oro besannades. Han hade fått ” Hand-fot-och-munsjuka,” även kallat höstblåsor, men utbrottet hade bara börjat.

Höstblåsor
Wikimedia Commons

Men blåsorna behöver inte bara dyka upp kring mun, händer och fötter, de kan dyka upp på hela kroppen och påverka hela allmäntillståndet.

Barn som drabbas kan bli slöa, få ont i mun, och hals och ha väldigt svårt att äta och dricka.

Höstblåsor, även kallat Hand-fot-och-munsjuka, drabbar främst barn under 10 år och kan se riktigt obehagligt ut.

Höstblåsor är en vanlig infektion som förekommer mest på sensommaren och hösten. Det är vanligt att den drabbade får blåsor runt och i munnen, samt på händer och fötter. Sjukdomen drabbar ofta barn som går i förskolan, men även vuxna kan smittas av infektionen.

Anledningen till att det är så vanligt är just att det smittar lätt.

The hand, foot and mouth disease season has barely begun in Vietnam. Dengue fever is not gone yet, HFMD is challenging 🙁

Posted by Medical Love on miércoles, 30 de agosto de 2017

Det kan räcka med ett handslag, en puss eller bara att befinna sig i samma rum.

Även om symtomen är besvärliga och kanske ser obehagliga ut så är blåsorna oftast inte farliga. Det är inte ovanligt att den drabbade även får lätt feber, men man ska dock söka vård om man får väldigt hög feber.

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor och besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka.

Även om det ser obehagligt ut med röda blåsor på händer och fötter så är detta som tur är en sådan sjukdom som man inte behöver vara rädd för som förälder. Den är i de allra flesta fall ofarlig och går bort av sig själv.

Personer som en gång har haft denna virusinfektion får det i regel inte igen. Om infektionen återkommer är den lindrigare än första gången.

Om du misstänker att någon i din närhet har drabbats av höstblåsor är det extra viktigt att vara noga med hygienen för att undvika spridning. Sjukdomen smittar mest de första sjukdagarna och tiden från smitta till symtom brukar vara tre till sju dagar.

Kristen Kelly
Facebook/Kristen Kelly

Dela gärna inlägget så att fler föräldrar blir medvetna om hur man bör agera om någon i ens närhet blir sjuk!