Mamma slängde sin bebis i brinnande sophög: 41 år senare möts de igen för att dottern ska få veta varför

Bara några timmar efter att Amy Woodward-Davis kom till världen slängde hennes mamma henne i en hög med brinnande sopor.

Amy räddades i sista stund men fick allvarliga brännskador. 41 år – och 200 operationer – senare sökte Amy upp mamman för att få ett svar på vad som egentligen hände. Varför blev hon övergiven på detta hemska sätt?

Mamman var bara 16 år när hon födde Amy. Hon visste inte om att hon var gravid, utan chockades när hon plötsligt födde ett barn inne på toaletten i sitt hem i Kansas City, USA.

Istället för att kontakta ett sjukhus valde den unga mamman att dölja födseln. Hon slängde barnet i en hög med brinnande skräp i trädgården.

Som tur var hörde en äldre släkting skriken, och trodde först att det var en kattunge som pep i trädgården. När han tittade närmare hittade han den nyfödda bebisen, invirad i tidningspapper.

Youtube

Amy var mycket allvarligt brännskadad och släktingen kontaktade ambulans. Den lilla flickan behandlades för brännskadorna och kallades ”baby girl x” eftersom ingen visste vem hon var.

Så småningom blev hon adopterad av en av brännskadesköterskorna som tagit hand om henne på sjukhuset. Lena Woodward och hennes man hade varit fosterföräldrar till henne i ett år när de beslutade sig för att adoptera henne.

Youtube

Redan vid 5 års ålder började Amy ställa frågor om varför hon såg ut som hon gjorde, och varför hon var tvungen att genomgå så många operationer. Föräldrarna svarade då att Amy haft en dum mamma som brände henne, men nu hade hon en snäll mamma som aldrig skulle göra så.

Ju äldre Amy blev, desto mer vågade de berätta om vad som hänt henne.

När Amy var 21 år bestämde hon sig för att sluta med operationerna, och accepterade att hon skulle få leva med sina brännskador.

– Jag mår bra som jag är. Någon gång i livet måste man acceptera hur man ser ut, och så här ser jag ut, sa hon till tidningen The Chronicle.

En viktig del i Amys resa till acceptans har också varit att ta reda på vilka hennes biologiska föräldrar är.

Youtube

2006 pratade Amy för första gången med sin pappa, via telefon. Han var bara 19 år när Amy föddes, och visste inte ens att hon existerade.

I maj 2012 tog hon det största steget – hon träffade sin biologiska mamma. Mamman och pappan är idag gifta och har två barn tillsammans, och de visade henne runt i familjens hus. Men de undvek att gå in i badrummet där Amy föddes.

– Jag ville inte det inse faktum att jag föddes där och att ingen tog mitt liv seriöst. Jag föddes i badrummet, och nästa sekund brann jag, berättar Amy.

Under besöket utbytte Amy och hennes mamma artighetsfraser med varandra, men den stora frågan förblev obesvarad. Amy frågade sin mamma flera gånger varför hon hade dumpat henne – men fick inget svar.

Idag arbetar Amy med adoptioner inom socialtjänsten – och hjälper barn som är i samma situation som hon var.

– Jag fick inget avslut, men jag vill att andra barn som drabbas efter mig ska få det, berättar hon.

Vilken oerhört stark kvinna Amy är! Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste ha varit att växa upp med vetskapen om vad mamman hade gjort. Det värmer mitt hjärta att Amy idag arbetar med att hjälpa andra utsatta barn.

Här nedan kan du se en längre intervju med Amy.