Mamman chockas av att hitta bebisen hos en främling, då säger han 5 ord som får henne att gråta

Det är väldokumenterat att fysisk närkontakt har en läkande effekt på oss människor, särskilt när det handlar om för tidigt födda barn. För en av föräldrarna kan det vara svårt att vara borta ens för en sekund, och man vill så klart vara kvar på sjukhuset hela dagen och bara hålla om miraklet.

Men ibland måste man tyvärr ta hand om världen utanför bebisbubblan, och kanske springa efter ett ärende eller handla mat. Då får man inte klandra sig själv alltför hårt, även om många säkert får skuldkänslor där och då.

På barnsjukhuset i Atlanta, USA, finns dock en person som de senaste tolv åren har gjort livet lite enklare för alla nyblivna föräldrar. I Sverige har vi ”klassmorfar” – i USA finns ”sjukhusmorfar” i form av David Deutchman. Han säger själv att han hållit i närmare tusentals bebisar på sjukhuset genom åren, allt för att göra livet lättare för föräldrarna.

تم نشره بواسطة ‏‎David Deutchman‎‏ في 28 سبتمبر، 2017

För 15 år sen gick David i pension efter en lång och framgångsrik karriär inom internationell marknadsföring. Då kände han, som så många andra pensionärer, att han hade väldigt mycket fritid och visste inte direkt vad han skulle göra om dagarna. Han gav föreläsningar på några universitet i närheten av hans hemort. Men han ville göra något mer – och betala tillbaka till samhället på något sätt.

Det var då han kom på att han kunde kanske göra en insats för de senaste tillskotten till världen. Han gick in på sjukhuset och ställde helt enkelt frågan om de behövde någon volontär av något slag. I ett år hjälpte han till på barnhälsoenheten, och senare tyckte de att han behövdes bättre på den neonatala intensivvårdsenheten.

– Innan jag visste ordet av så höll jag plötsligt i små bebisar, säger David enligt People och skrattar.

– Och nu har tolv år plötsligt flutit förbi…

82-årige David är gift, har två döttrar i 50-årsåldern och två barnbarn. Han berättar att jobbet på sjukhuset inte bara hjälpt barnen. Det har också varit som en välsignelse för honom själv.

– Det är väldigt glädjande och ger så mycket tillbaka, inte minst eftersom bebisarna gråter och man får trösta dem. Detta är något jag älskar, men inte bara på grund av bebisarna utan för hela atmosfären som finns här på sjukhuset.

Photo courtesy 11Alive/NBC Atlanta

تم نشره بواسطة ‏‎David Deutchman‎‏ في 28 سبتمبر، 2017

Men han är inte bara där för bebisarnas skull – utan även föräldrarna. Det sägs att han ofta lånar ut sin stora famn även till mammor och pappor som behöver gråta en skvätt.

– Jag pratar med mödrarna och ibland håller vi hand. Det är lika viktigt att hålla en mors hand som det är att hålla en bebis. Det är mycket stress för föräldrar i dag och att ha någon som säger åt dem att gå och äta den där frukosten och försäkra dem om att deras bebis kommer ha det bra betyder mycket för dem. Det är viktigt, säger han till People.

Lille Logans mamma vet. Hon kommer hem till sin dotter varje kväll – men varje morgon åker hon tillbaka till sjukhuset för att vara med sin för tidigt födde son. Han var bara 25 veckor gammal när han såg världens ljus, och mamman säger sig ha skuldkänslor över att hon inte kan vara där dygnets alla timmar. Livet sätter käppar i hjulet.

Det var då allt förändrades. En morgon när hon kom till barnsjukhuset såg hon att David satt i en stol och höll hennes son i sina armar. Han log och presenterade sig själv:

”Hej! Jag är sjukhusets extramorfar”, och det var då som hon plötsligt föll i gråt.

Hennes skuldkänslor och starka oro försvann, och när hon kämpade för att hålla tillbaka tårarna tog hon ett kort på David och Logan. Fotot lades ut på barnsjukhusets Facebook-sida och har i skrivande stund fått flera hundratusentals människor att hylla sjukhusmorfarn.

De skriver: ”Detta är bara en bild på ett fantastiskt ögonblick med en legend till sjukhusvolontär som hållit våra patienter – och deras föräldrar i handen – i 12 år”.

They call him the ICU Grandpa. On Tuesdays, he visits the PICU to hold babies whose parents can’t be with them that day….

تم نشره بواسطة ‏‎Children's Healthcare of Atlanta‎‏ في 27 سبتمبر، 2017

David är bara glad över att kunna hjälpa de små bebisarna och deras föräldrar att ta sig igenom den kanske tuffaste tiden i livet. Han säger att han inte vet vad han kommer möta varje gång han kör upp på infarten till sjukhuset.

– Om det finns något jag kan göra så människor känner att de blir omhändertagna, så är det vad jag ska göra.

Tack och lov har flera tv-kanaler och tidningar nu uppmärksammat denna fantastiske hjältes insats. Efter 12 år är det minsta man kan begära att jag ska dela detta vidare! Vilken hjälte. 

 

Nu delar vi detta vidare och hyllar denne fantastiske morfar!