Mamman Sara avbröt mobbning på skolgård – nu kräver hon att föräldrar tar ansvar: ”Jag fick nog”

När Sara Geroge från Borgå i Finland hörde mobbningen ute på skolgården tvekade hon inte en sekund på att ingripa.

Nu kräver hon att föräldrar tar ansvar.

Det var när Sara Gerog hämtade sin dotter i skolan i Borgå, Finland, som hon lade märke till tumultet.

– De satt två pojkar på bollplanen när det kom fyra fem andra pojkar på cykel och började föra liv av sig.

Foto: Privat/ TT

Till en början tänkte Sara inte på det nämnvärt, men när hon och dottern kom fram till bilen hörde hon hur stämningen ändrades uppe på bollplanen.

– De började säga fula ord till varandra, riktigt fult. Så jag bad min dotter sätta sig i bilen och låtsades att jag skulle titta en grej på mobilen, berättar Sara för Newsner.

”Några visa ord”

Situationen eskalerade ytterligare och till slut rörde det sig om rena mobbningen.

– Då fick jag nog. Jag gick dit i rask takt och ropade att man inte talar så till varandra. Och när jag kom närmare sa jag att jag hörde att de var fräcka i munnen, att det var mobbning och frågade vad det är som händer egentligen, berättar Sara och tillägger:

– Jag ville bara bryta deras grej och försöka ge några visa ord som jag hoppades att de lyssnade på och tog till sig.

Men det är inte bara barnens beteende som oroar Sara. När hon kom hem skrev hon ett inlägg på Facebook där hon berättade om incidenten och uppmanade föräldrar att prata med sina barn om etik och moral och människor lika värde.

”Jag hoppas verkligen att vi kunde alla bära ansvar över våra barn (och andras) och tala där hemma om hur en god medmänniska beter sig(minns vi vad det är?). Vi är alla medmänniskor med varandra, vi är alla lika värda oberoende vår ålder, kön, ras, yrke, religion osv”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Det är hemmen som skall uppfostra barnen. Skolan och småbarnsfostran är ett stöd i uppfostran, men det viktigaste, etiken och moralen lär barnen hemifrån. En mamma som tycker att ‘it takes a village to raise a child”.

Många hyllar Sara för sitt ingripande och tycker det är bra om fler vågar stå upp för vad som är rätt och fel.

”Super att ta tag genast. Mobbning söndrar för livet”, skriver en person i kommentarerna.

”Amen❤️ Barnet lär sig av sina föräldrar hemma hur man pratar om andra människor. Hyvässä ja pahassa.”, skriver en annan.

”Det var bra att du ingrep! Det värsta är när personer bevittnar men inte ingriper! Barnens beteende återspeglar i stort det som föräldrarna lärt dem. Det är alltid på föräldrarnas ansvar!”, skriver en tredje.

Kräver förändring

Sara blev själv mobbad som barn, i samma skola, och uttrycker att hon inte fick den hjälp som hon önskat.

I stället placerades hon i samma klass som sin förövare.

Nu hoppas Sara att det blir ändring och att både skola och föräldrar tar krafttag mot problematiken.

– Bryr de sig ens? Ibland känns det som att föräldrar bara skaffar barn men inte bryr sig om att uppfostra dem. Jag menar, om inte föräldrarna bryr sig om vad som är rätt och fel då behöver man inte bli förundrad om barnen inte gör det, säger Sara till Newsner och tillägger:

– Jag tycker att det hade varit bra om skolan och hemmet samarbetade mer. Jag tycker att man borde bjuda in föräldrarna redan i första klass så att alla fick lära känna varandra ordentligt. Göra det lite mer ”community based”, få in lite mer känsla av samhörighet helt enkelt.

Så viktigt att vuxenvärlden ingriper. Sara är verkligen en förebild.

Dela gärna artikeln om du håller med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required