Mamman tror hon ska få tvillingar – då tittar läkarna närmare och inser sitt stora misstag

Samantha Weng var överlycklig. Livet lekte, hon var nygift med sin älskade make – och tillsammans hade de precis fått drömbeskedet: 

Samantha var gravid – bara en månad efter att bröllopet ägt rumt. Att bli mamma var någonting hon alltid hade sett fram emot. 

Men på förhand hade varken hon eller någon annan kunnat föreställa sig vilken resa graviditeten skulle komma att bli.

Samantha, som från början kommer från Taiwan bor nu tillsammans med sin make i USA. 

© Youtube

När Samantha var i sjunde veckan åkte paret till sjukhuset för en rutinkontroll. Det var dags för ultraljud och de var båda spända av förväntan!

Och nog hittade läkarna deras barn inne i magen. Samantha fick höra att det kunde bli aktuellt med utomkvedshavandeskap. Det är en slags graviditetskomplikation som innebär att embryot får fäste utanför livmodern. Fostret överlever i princip aldrig, och läkarna rådde henne till en abort.

Det var så klart ett mardrömsbesked för Samantha och hennes make, och hon bestämde sig för att vänta ett par veckor. Smälta intrycken och se vad som skulle hända. Kanske fanns det ändå en chans? 

När paret kom tillbaka till sjukhuset några veckor senare var plötsligt tongångarna en helt annan när läkarna tog sig en titt. ”Grattis, ni ska ha tvillingar!”, sa läkarna. 

Att vänta lite hade varit helt rätt beslut av Samantha – och blev rentav livsavgörande.  

© Youtube

Paret var så klart både upprymda och framför allt lättade över de nya beskeden. De bestämde sig för att byta läkare. Ett par veckor senare var det dags för en ny rutinkontroll. 

Där väntade nästa chockuppgift. 

De berättade för den nya doktorn att de väntade tvillingar. 

Men doktorn rynkade lite på näsan. Efter att ha tittat på skärmen under ultraljudet i ett par minuter gick doktorn ut ur rummet – för att prata med sina kollegor. 

Ett tag senare kom alla tillbaka in i rummet – och levererade ännu en nyhet till det förvånade paret.

– Ni ska inte ha tvillingar. Ni väntar trillingar! 

För Samantha var detta så klart både glada och lite läskiga nyheter. Samtidigt tänkte hon att hon nog allt skulle klara av att bära tre barn. Nu ökade risken – och Samanthas graviditet klassades plötsligt som en högriskgraviditet. 

För säkerhets skull ville läkaren göra en till ultraljudsundersökning. Då kom nästa stora överraskning. 

Läkaren kunde se ytterligare ett foster i Samanthas mage. Det gjorde Samantha oroad på allvar. Och vem kan klandra henne? Att få flera, så vitt skilda besked från sjukvården måste ha varit jättetufft att hantera! Varför ploppade det upp nya barn – en efter en? Det är inte vanligt. 

Läkarna rådde henne att göra en reducering av antalet barn, vilket även Samanthas föräldrar föredrog. 

– Att föda fyrlingar kommer utan tvekan att bli riskfyllt. Du är fortfarande så ung och har fler chanser. Varför riskera ditt liv? 

© Youtube

Nu började Samantha gråta. 

Läkarnas medicinska förslag var att hon skulle plocka bort moderkakan inne i livmodern som hade två foster. Det skulle ge de andra två fostren, med separata moderkakor, plats att växa. 

Men Samantha kunde inte ta något beslut. Hon tänkte att hon inte skulle kunna stå ut med sig själv – om hon gav upp något av barnen. 

– Det är inte rättvist för honom eller henne att inte ge barnet en chans, sa hon. 

Nu väntade en nervös tid. Fyra foster i tre moderkakor gjorde att hon fick stanna kvar på sjukhuset i en hel månad. 

© Youtube

Efter 26 veckor var det så dags för födseln. Den 21 oktober 2010 såg fyrlingarna dagens ljus med hjälp av kejsarsnitt. 

Det enda Samantha ville veta från läkarna var – andas de? Det gjorde dem, men nu började en lång resa för familjen.  

 

De här fyra syskonen fick namnen Audrey, Emma, Natalie och Isabelle. De fick tillbringa första tiden i livet på intensiven, men till slut kunde de flytta hem. Tjejerna mådde bra. Även om de skrek lite grann: 

Alla nyblivna föräldrar kan vittna om att fritiden försvinner fullständigt när man får barn.

Första tiden blev en jätteutmaning för den här växande familjen – och framför allt för Samantha. Bebisarna krävde exempelvis mer än 40 blöjor per dag. Ett tag kände Samantha att hon ammade dygnet runt – och kunde inte sova flera nätter. 

Man kanske kan tro att såna här faser är någonting som alla föräldrar går igenom, och det stämmer. Men för mamma, pappa och fyrlingarna hopade sig hindren. Tjejerna var väldigt små för sin ålder och led också av sömnapné vilket gjorde att de hade problem med att sova, äta, andas och att lyssna. Allt detta som en konsekvens av att fyrlingarna föddes för tidigt.  

Samantha hade skuldkänslor. Att hennes döttrar skulle få en så tuff start på livet var inget hon hade velat se. Men familjen följde instruktionerna från läkarna och försökte hjälpa tjejerna så gott det gick. 
 

 
Nu har de växt och är så stora! Familjen har delat med sig av utmaningarna och livet på Facebook och här kan man se en video på hur de har det i dag. 

Dela om du också tycker familjen är det bästa i världen!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna