Mamman upptäcker svarta prickar i bebisens näsborrar. Nu varnas alla för den här dolda faran i luften.

Det var en helt vanlig dag i Meghan Buddens lägenhet i New Jersey när hon upptäckte något som chockade henne rejält. När hon skulle ge sin lilla bebis mat fick hon nämligen syn på små svarta prickar i pojkens näsborrar. Vad hon då inte visste var att dessa prickar varje år ligger bakom 20 000 dödsfall per år i USA. När hon förstod vad det berodde på tog hon ett viktigt beslut som alla bör ta till sig.

Kvällen innan hade Meghan nämligen tänt två doftljus hemma i lägenheten och låtit ljusen brinna i sex timmar. När hon nu upptäckte små svarta prickar i sonens näsa la hon ihop ett och ett och hämtade ljusens förpackning för att ta sig en noggrann titt. Där, på förpackningen, fanns en varning med liten text: ”Låt inte ljusen brinna mer än tre timmar åt gången”.

Doftljusen hade börjat producera sot som sedan hade spridits i rummet och som den lilla pojken sedan hade andats in.

LittleThings, som också rapporterar om händelsen, skriver att inandning av de små partiklarna kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, astma, bronkit och många andra luftvägssjukdomar. Man skriver vidare att ungefär 20 000 människor dör i förtid varje i år i USA till följd av att ha exponerats för dessa små sotpartiklar.

Dessutom beräknas sot ligga bakom ungefär 300 000 astmaanfall varje år och 2 miljoner förlorade arbetsdagar på grund av andningsproblem.

Då sotpartiklar är så små kan de vara direkt omöjliga att upptäcka i luften. Experter rekommenderar därför att man trimmar ljusets veke regelbundet och inte låter det brinna mer än några få timmar åt gången för att på så sätt förhindra att ljusen börjar sprida sot.

För Meghan och hennes son slutade det väl och båda mår bra. Men hon säger i en intervju att hon hädanefter kommer att titta en extra gång på de varningstexter som finns på ljusens förpackningar.

Mer information finns i det här nyhetsinslaget:

Nu hjälps vi åt att dela det här vidare så att inga fler barn ska behöva andas in sot från doftljus!

På Newsner Familj vill vi gärna hjälpa till att sprida livsviktiga varningar, klicka gärna i gilla för att få fler varningar i framtiden.