Mamman Maria ryter ifrån: Uppfostra ditt eget barn, sluta skyll på lärarna!

I Sverige får alla gå i skolan, oavsett varifrån man kommer eller vad man har för socioekonomisk bakgrund. En otrolig lyx o du frågar mig.

Visst finns det problem och saker som kan förbättras, men om vi jämför med många andra länder är det få som har det lika bra som oss.

Men vems är egentligen ansvaret att barnen sköter sig och lär sig i skolan? Är det lärarna som ska uppfostra barnen eller är det föräldrarna?

En mamma, Maria Celin var mycket upprörd efter att hon varit på föräldramöte i barnens skola. Hon var så upprörd att hon skrev en debattartikel, en artikel som Expressen har valt att publicera.

”Skolan ska lära barnen geografi, matematik och språk. DU som förälder ska lära barnet sympati, ordning och reda, respekt för andra, turordning, tacksamhet och att passa tider. 

Låter det jobbigt? Då ska du inte skaffa barn,” skriver Maria Celin.

Efter att Maria Celin varit på barnens föräldramöte var hon upprörd. De vanliga frågorna som skolmaten, skolgården och vikarier dök upp, men sen kom en oväntad punkt upp.

Lärare som blivit sjukskrivna på grund av hot från föräldrar.

Maria har alltid varit tacksam för barnen får gå i skolan. Det är en trygg plats där de får kunskap och varm mat varje dag. Visst uppstår det problem men inget som är värre än att barnen klarar av det.

Business as usual, med största respekt för de drabbade och deras nära. Men något av det viktigaste i ett sådant här läge…

Posted by Maria Celin on Friday, 7 April 2017

Har vi det för bra i Sverige?

I sin artikel skriver Maria om rädslan hos vuxna att säga till både sina egna och andras barn. Men vad det beror på vet hon inte.

En av frågeställningarna som Maria tar upp är om vi har det för bra i Sverige.

För vad kan annars ligga bakom att föräldrar gnäller på lärare när deras barn inte kan uppföra sig i möblerade rum, komma i tid eller göra läxan?

Föräldrar måste ta ansvar för sitt barns uppfostran.

Maria tycker att det finns skillnader i vad skolan ska lära barnen och vad du som förälder bör hålla ordning på.

Så här skriver Maria i sin debattartikel som Expressen publicerat:

”Jag ska tala om en sak. Skolan ska lära barnen geografi, matematik, kemi och språk. DU som förälder ska lära barnet sympati, ordning och reda, respekt för andra människor, turordning, tacksamhet och klockan.

DU som förälder måste investera kraft, ork, tid och en massa innerlighet för att skapa en människa som kan vistas i möblerade rum. DU som förälder har satt en människa till världen och bär ansvaret att skapa en medborgare som kan fungera i ett samhälle.

Om du har minsta lilla tvivel att kunna fullfölja detta livslånga åtagande, skaffa inte barn”

Klassrum
Shutterstock

Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!