Martin ser tjejen hoppa från bron – då säger han 5 ord som förändrar allt

Martin Qviström cyklade över Västerbron i Stockholm – när han såg en ung tjej som klättrade över staketet och stålvajrarna.

Hon gjorde sig redo för att ta självmord genom att hoppa ner i vattnet 26 meter längre ned.

Martin cyklade så snabbt han kunde och han precis få sina armar runt hennes midja när ho hoppade. 

Den dramatiska händelsen inträffade i Stockholm den 23 juni förra året. Martin var på väg över Västerbron på sin cykel när han såg hur den unga kvinnan skulle hoppa.

Om Martin inte hade gjort en hjälteinsats hade dagen slutat i tragedi. För Martin hann fram precis när kvinnan hoppade från den 26 meter höga bron.

– Jag kastade mina armar mellan staketet och hann precis få mina armar runt hennes midja. Där hängde hon i mina armar med vattnet under sig. Med all kraft jag hade drog jag henne mot mig. Tätt mot min kropp med endast staketet mellan oss, berättar han på Facebook.

Martin bad kvinnan att klättra tillbaka över staketet, ett stängsel som faktiskt sattes upp av Stockholms stad för att just förhindra självmord från Västerbron.

Men kvinnan vägrade, istället sa hon om och om igen, ”Jag vill dö”.

Då sa Martin sa fem ord som förändrade allt.

– Du kommer inte dö idag.” svarade jag och höll fast henne hårdare, berättar Martin.

Med lugn röst berättade Martin istället om sin bror som tog livet av sig:

– Jag ska berätta för dig att min bror tog livet av sig 23 år sedan och jag kommer inte låta nån annan göra det igen. Så mycket som det påverkat mitt liv så tillåter inte jag dig göra detsamma mot de som älskar dig. Du har säkert jätte jobbigt just nu men tro mig att det kommer bli bättre.

Till slut kunde Martin få hjälp att dra kvinnan upp på bron igen och till säkerhet. Hon blev omhändertagen av polis och räddningstjänst som kom till platsen.

Läs Martins starka inlägg på Facebook om händelsen:

Tack vare Martins hjältemod överlevde hon.

– Mitt hjärta och själ sårades så av att hålla denna unga kvinna i min famn och känna hennes dödslängtan och inte kunna hjälpa henne mer, skriver Martin.

Han avslutar hela händelsen med ett viktig budskap som vi alla borde ta till oss.

– Vi måste verkligen bli bättre på att ta hand om varandra. Mental ohälsa finns överallt och samhället måste ta större ansvar att hjälpa till. Ta hand om varandra. Var snälla mot varandra.

Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra – enkla saker som att fråga hur någon mår kan rädda liv. Dela gärna det viktiga budskapet! 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna