Något jättefint händer när man bygger lekparker för äldre. Nu sprids trenden över hela världen.

När jag var liten älskade jag att gå till lekparken. Jag kunde stanna där i timmar och brukade glömma bort alla bekymmer. I dag i vuxen ålder brukar jag alltid bli lite sugen på att åka rutschkana eller gunga lite när jag går förbi en lekplats. Men det blir liksom inte av. Jag skäms lite och tänker ”det där kan du inte göra, du är ju inte barn längre”.

Därför blev jag så glad när jag läste om de här lekparkerna som blir alltmer populära i Spanien. Det är nämligen lekparker för äldre. För det är ju faktiskt inte bara barn som gillar att leka, lek är även populärt hos vuxna och äldre.

jugar1

Äldre personer gillar inte bara att sitta hemma. De gillar också att leka. De här lekparkerna får inte bara de äldre att röra på sig mer. De är en brygga genom generationer och ger de äldre en möjlighet att socialisera mer och träffa nya människor. Dessutom visar parkerna att lek inte har någon ålder. Nu kan barn och äldre leka tillsammans.

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 16.48.44

– Det är väldigt socialt. Vi vill ta bort myten med att den äldre personen kommer till parken och bara sitter och tittar på när barnbarnen leker och sedan går hem. Parkerna kan hjälpa till att skapa familjesammanhållning, säger sjukgymnasten Paz Vidal, enligt Public Radio International, PRI.

Lekplatserna för äldre, som bland annat sprids snabbt runtom i Spanien, är utrustade med skonsamma träningsmaskiner som förbättrar de äldres balans och flexibilitet. Paz Vidal brukar besöka de nya parkerna i Spanien för att att berätta för besökarna hur de använder dem.
– Människors första reaktion är alltid ”hm, vad ska vi göra här?”, säger Paz Vidal enligt PRI.
Hon berättar vidare att det sedan inte tar lång tid innan de äldre börjar använda och njuta av parkerna.

Franchesca, 84, är en av många glada besökare.
– Jag gillar inte att vara hemma. Jag går ut mycket. För om du stannar hemma spenderar du all tid med att kritisera barnen, eller hur?, säger hon i videon.

– Om du stannar hemma kanske du inte känner någon smärta, men efter några dagar kan du knappt gå. Om du går ut mår du bättre, fortsätter hon.

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 16.50.11

Trenden med lekparkerna för äldre har nu även börjat spridas till USA.
– Lek är en bra grej för vuxna och äldre och barnen i deras liv. Förutom de kognitiva och fysiska fördelarna med att leka kan det även minska stressen hos vuxna och det är bevisat att det bekämpar giftig stress bland barn, säger Sarah Pinsky på KaBoom som har byggt flera lekparker för äldre i USA, enligt Huffington Post.

Skärmavbild 2015-07-20 kl. 16.48.18

Jag tycker att den här typen av lekparker är en superbra idé och hoppas att de blir lika populära i Sverige. Det vore underbart att få leka så här när man blir äldre.

Här kan du kolla på en video om lekparkerna:

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.