Nu får eleverna på Göteborgsskolan lämna ifrån sig mobilerna.

Den senaste tiden har allt fler skolor i Sverige fått nog av mobiltelefoner under skoltid. Vi har tidigare skrivit om Bräckeskolan i Göteborg där lärarna noterade hur eleverna slutade leka på rasterna och i stället satt som fastklistrade vid mobilskärmarna. Samma sak noterades på Söderbaumska skolan i Falun och på Nya Centralskolan i Grästorp. Deras gemensamma lösning? Att införa ett mobilförbud för eleverna under skoltid. Och nu hakar även Trulsegårdsskolan i Göteborg på trenden.

Efter att ha noterat att flera elever har svårt att fokusera på lärarnas undervisning under lektionerna och hellre trycker på sin mobiltelefon har Trulsegårdsskolans rektorer beslutat att införa ett mobilförbud under lektionstid.

– Man kan tycka att det är en ganska naturlig regel. Men vi talar om selfiegenerationen och jag tror inte att det är speciellt många skolor som har liknande förbud, säger Fredrik Henriksson, rektor för årskurserna 8 till 9, till GP.

Numer måste eleverna lämna sina telefoner i skåpet eller lägga mobilen i en låda framme hos läraren under lektionerna. Dessutom inför skolan ett generellt foto- och filmförbud.

– En elev filmade en lärare som hade en, vad ska man säga, animerad situation med sin klass. Filmen lades sedan ut på någon snapchat-historia. Det är inget brott, men vi kan inte ha en arbetsmiljö, varken för lärare eller elever, där allt kan läggas ut till allmän beskådan, säger Fredrik Henriksson.

Beslutet har inte mötts av några större protester utan de allra flesta verkar överens om att beslutet gynnar undervisningsmiljön.

– Det känns bra på lektionerna, det går bättre och är lättare att följa med. Men det generella fotoförbudet har jag fortfarande lite svårt för, berättar eleven Alexander Blackås för GP.

Dela gärna vidare om du vill att fler skolor borde införa mobilförbud under lektionerna.