Nu gratulerar vi Emma – världens äldsta människa som i dag fyller 117 år

I dag gratulerar vi italienska krutgumman Emma Morano på födelsedagen! För det är inte vilken födelsedag som helst, det är nämligen Emmas 117-årsdag. Något som gör henne till världens äldsta människa – den enda i världen med säkert belägg för att vara född på 1800-talet.

Hemligheten bakom hennes långa liv? Det hade jag aldrig kunnat gissa mig till.

Emma föddes 1899 i Verbania vid Lago Maggiores strand i norra Italien. Där växte hon upp med mamma, pappa och åtta syskon. Hon arbetade fram till 75 års ålder efter att ha jobbat på fabrik och som kock. Det innebär att Emma i dag levt 42 år som pensionär.

Men tro inte den här krutgumman ligger på latsidan. Hemligheten bakom hennes långa liv menar hon själv beror på att hon äter två råa ägg varje dag, att inte röka, dricka vin med måtta, och naturligtvis också sång och dans.

– Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon nyligen enligt DN.

Youtube

Men för att leva ett långt liv gäller det också att hantera sina relationer. För den här krutgumman menar också att det var skilsmässan från hennes våldsamme man, år 1938, som förlängt hennes liv.

– Jag ville inte att någon skulle dominera mig, säger hon till The New York Times, enligt DN.

Enligt The Telegraph kommer födelsedagen att firas med vänner och familj samt en musik- och dansshow för att fira livet. Underbart att höra!

Gilla gärna för att gratulera Emma på födelsedagen! En krutgumma med glimten i ögat.