Nu hyllar vi 27-årige Farid som räddade en barnfamilj ur lågorna under branden i Upplands Väsby.

Natten mot söndagen brann ett flerfamiljshus ner i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Husen totalförstördes och tre personer skadades i den svåra branden, enligt Aftonbladet. Men det kunde varit betydligt värre, om det inte vore för Farid Alizada. 27-åringen räddade en barnfamilj undan lågorna i den panikartade situationen. – Jag ser en kvinna på balkongen med hennes barn som kanske var två och fem år. Jag tar ett bord och ställer mig på det och då kastar hon barnen i mina armar. Sedan säger jag åt henne att hoppa och då hoppar hon, berättar Farid för Aftonbladet.

Farid hade precis kommit hem till sin lägenhet i Upplands Väsby och han knappt gå och lägga sig innan han hörde skriken.

Han gick ut på balkongen, såg kraftig rökutveckling och hur folk sprang i panik. Farid förstod direkt allvaret i situationen och plockade på sig mobiltelefon och legitimation innan han rusade ut ur lägenheten. Väl ute ur huset hörde han en person som skrek i panik: ”hjälp, hjälp mig och mina barn”.

– Jag ser en kvinna på balkongen med hennes barn som kanske var två och fem år. Jag tar ett bord och ställer mig på det och då kastar hon barnen i mina armar. Sedan säger jag åt henne att hoppa och då hoppar hon, berättar Farid för Aftonbladet.

Tack vare Farids snabba insats klarade sig barnfamiljen undan lågorna. När kvinnan landat på marken gav Farid barnen till mamman.

– Jag var aldrig rädd. Det kändes som att jag var tvungen att hjälpa till. Alla sprang, så vad skulle jag göra?, säger han.

Enligt Aftonbladet skadades tre personer i branden. Två personer skadade sig efter att ha hoppat från fönster och en person fick brännskador i ansiktet.

Flerfamiljshuset i Upplands Väsby totalförstördes i den kraftiga branden. De lägenheter som inte brunnit ned är kraftigt rök- och vattenskadade. Farid själv hade tur och hans lägenhet klarade sig från branden. Men han får inte återvända till sin lägenhet på några månader.

– Men det här kommer jag komma ihåg i framtiden. Jag har gjort en bra sak i dag, säger Farid.

Så räddade han två barn från branden: ”Jag hörde någon som skrek.”

Publicerat av Aftonbladet den 17 april 2016

Trots den oerhörda tragiken i allt detta, så måste jag säga att jag både är tacksam och imponerad över hur Farid uppträdde i denna panikartade situation. Tack för din hjälteinsats, Farid!