Nu hyllar vi Don som förhindrat 400 personer från att ta självmord.

I mer än fem decennier har Don Ritchie bott mitt emot en klippa som kallas ”The Gap”, i Sydney. Utsikten från det branta stupet är verkligen hänförande, men tyvärr är platsen också känd som ett ställe där många i Australien begår självmord. Tack och lov finns det dock sådana som Don Ritchie. Han är känd som en skyddsängel i området och under åren har mannen stoppat runt 400 personer från att ta sina liv.  Han har egentligen ingen utbildning i självmordsprevention och han ringer sällan polisen när han ser en person som han misstänker ska hoppa. Allt denna gamla farfar gör är att erbjuda ett leende och ställa en fråga.  

”Skulle du vilja komma in och ha en kopp te”, brukar Don säga.

I många fall bjuder han hem de människor som står på randen till självmord och väl inne i huset brukar hans fru laga en måltid. Varje morgon går också Don ut för att kolla runt klippan och leta efter sårade själar som kan vara i behov av en liten handling av vänlighet.

Skarmavbild 2016-02-03 kl. 10.02.35

”Du kan inte bara sitta där och se på”, berättar Ritchie för CBS. ”Du måste försöka rädda dem. Det är ganska enkelt.

Tyvärr har inte Don lyckades rädda alla. Han försökte bland annat få Dianne Gaddins dotter att inte begå självmord, men det gick inte. Mamman Dianne berättar ändå att det är en liten tröst att Don försökte och var där.

Skarmavbild 2016-02-03 kl. 10.00.29

”Han är en ängel”, Gaddin säger. ”De flesta människor skulle vara för rädda för att göra något och skulle förmodligen vända på klacken och springa iväg. Men han har modet, karisman, vänligheten och någon sorts magnetism som gör att han har möjlighet att nå människor som vill avsluta sina liv”, säger Dianne.

Skarmavbild 2016-02-03 kl. 10.01.25

För även om Don inte har kunnat rädda dem alla, så är det hundratals människor och anhöriga som kan tacka Don för att han sträckt ut sin hand.

Gilla gärna om du tycker att Don är en riktig hjälte och dela detta vidare om du anser att vi skulle behöva fler som honom i vår värld!