Nu hyllar vi Robin som räddade en man och hans hund ur det iskalla vattnet.

Det började som en helt vanlig arbetsdag på restaurang Saltsjö pir i Fisksätra för 22-åriga Robin Prskalo. Men vad han inte visste när han klev på sitt arbetspass den dagen var att han bara timmar senare skulle vara med om något oerhört dramatiskt. Robin hade nämligen precis serverat mat till några gäster när en av gästerna tog tag i honom och frågade om restaurangen hade någon livräddningsutrustning – en man och hans hund hade fallit ner i sjön bredvid. Då grep Robin in.

– Jag minns inte vad jag tänkte, bara att jag måste göra allt jag kan för att få upp mannen, berättar Robin för Aftonbladet.

Martin rusade ner mot den närbelägna sjön och försökte inledningsvis rycka loss en eka som låg vid vattnet, den var dessvärre fastkedjad i ett träd så Robin fick leta reda på något annat att assistera mannen med.

Till sist fick han syn på ett orange rep och en pinne. Med dessa skulle han nu hjälpa mannen som låg och skrek i det iskalla vattnet.

”Pinnen slog jag med i isen för att se att den var tillräckligt tjock. Tricket hade min flickväns pappa berättat om när vi gick ute på isen i Sigtuna i vintras”, berättar Robin själv på fisksatra.se.

Han hasade sig sedan ut på isen och kastade repet mot mannen som fick tag om det på andra försöket. Tillsammans med en gäst från restaurangen försöket de sedan dra upp mannen ur vattnet. Dessvärre gick det inte riktigt som Robin tänkt – han drogs själv ner i vattnet. Tack och lov lyckades han tog snabbt ta sig upp och med hjälp av en livboj fick Robin och hans kollegor till sist upp mannen ur isen.

Men det var inte över än. Hunden låg fortfarande kvar i vattnet och inte heller denna gång tvekade Robin. Han skulle rädda även mannens hund.

”Hunden hade lagt sig på rygg och var väldigt nära att drunkna tror jag, då den inte såg ut att ha någon kraft alls. Hunden flöt kanske 5-10 meter ut i vattnet. Efter att jag fått tag i hunden försökte jag att hålla huvudet över ytan medan flera hjälpte mig upp med livbojen”, berättar Robin själv på fisksatra.se.

En dag som hade börjat som vilken som helst hade alltså slutat med att Robin räddat två liv. Och när han gick in på sin arbetsplats igen möttes han av applåder från gästerna som sett vad som hänt. Han menar också att han utan tvekan skulle göra om samma sak igen.

– Självklart! Om man har möjlighet att rädda någon ska man göra det, säger han till Aftonbladet.

”Jag vet inte vad jag tänkte, bara att jag måste rädda dem”.

Publicerat av Aftonbladet den 14 mars 2016

Det är bara att lyfta på haten för Robins hjältemod – klicka gärna på dela så fler kan få läsa om hans beundransvärda räddningsaktion!