Nu vill mamman varna andra föräldrar för hudviruset läkarna hittade på hennes bebis hand.

Den senaste tiden har vi skrivit om en rad viktiga varningar. Dels rapporterade vi om den tragiska historien från USA där en mamma och hennes son dog av avgasångor i bilen medan pappan skottade utanför. Nu senast handlade det om en liten bebis  som fick feber av ett hårstrå runt tån. Nu kommer ny viktigt varning från en mamma som det är viktigt att vi delar vidare. Denna gång är det ett obehagligt virus som drabbar små barn, men som även kan drabba vuxna. Men det är tack och lov enklare än man kan tro att skydda sig och sitt barn.

En mamma vid namn Joanna Vendetti upptäckte nyligen något märkligt med en av sina 18 månader gamla tvillingar. Efter att ha haft drabbats av irritation i munnen när barnet skulle dricka och äta utvecklade det lilla barnet sedan feber. Efter ett besök hos läkaren visade det sig handla om något som på engelska kallas för ”hand-fot-munsjuka”. I Sverige är viruset mer känt som höstblåsor, men dess medicinska term är vesikulös stomatit.

Bildkälla: Facebook

På sajten YummyMummyClub har mamman skrivit om vilket helvete familjen gick igenom när först det ena barnet och sedan även det andra drabbades av viruset. Med sin text vill hon både varna och informera andra föräldrar.

”När det gäller de olika sjukdomar vår familj har haft nöjet att uppleva under de sex senaste åren med barn skulle jag säga att den här sjukdomen varit den värsta… vågar jag till och säga att den var av bibliska mått”, skriver mamman.

Spädbarn och barn under 10 år ligger i riskzonen för att drabbas av viruset som oftast får utbrott på daghem eller andra liknande platser där barn umgås nära. Men även vuxna kan drabbas.

Smittan sprids genom nära kontakt med redan sjuka och utsöndrar virus via näsa, svalg och utslagen. Föräldrar bör hålla utkik efter icke kliade, röda utslag på handflatorna och/eller fotsulorna.

Bildkälla: Wikipedia

Det absolut bästa du som förälder kan göra för att förhindra att ditt barn drabbas av viruset är att se till att hålla barnets händer rena. Skulle ditt barn ha väldigt ont i munnen av blåsorna kan smärtstillande medel behövas.

Viruset går vanligtvis över på en vecka och det behövs ingen speciell behandling utan det ger oftast med sig av sig självt. Men, Vårdguiden skriver dock att ”om du själv eller barnet får blåsor och sår på eller i munnen och samtidigt får hög feber ska du kontakta en vårdcentral för att vara säker på att det inte finns andra orsaker till besvären.”

Och kom ihåg: se till att dina barn tvättar händerna noga för att förhindra att de drabbas av viruset eller sprider det vidare.

Nu hjälps vi åt att dela den här viktiga informationen vidare så att alla föräldrar får reda på den!