Ny lag i Frankrike: Förbjudet att skicka jobbmejl efter arbetstid.

I dagens samhälle är nästan alla konstant uppkopplade och tillgängliga. Många tar också med sig jobbet hem. Svarar på jobbmejl på fritiden, surfar runt på nätet i jobbsyfte – trots ledig tid. Ibland är det svårt att koppla av, ibland vill man inte koppla av. Men i Frankrike har man nu tagit allas rätt till att slappna av ett steg längre – och gjort lag av frågan. Numera är det olagligt att skicka jobbmejl på helger och på semestern.  

Är du en av dem som brukar skicka jobb-sms eller kolla mejlen på kvällar, helger och semester? I Frankrike är det nu olagligt.

Nyligen antogs en ny – och högt omtvistad – arbetsmarknadsreform i landet, skriver Huffington Post. I den ingår ett tillägg som förbjuder personalen på företag med 50 eller fler anställda att skicka e-post efter sin ”typiska arbetstid”.

387531-woman-sitting-on-beach-with-laptop


Bildkälla: Mostphotos

Tillägget kallas ”rätten att koppla bort” och är till för att minimera riskerna med att vara uppkopplad hela tiden. I Frankrike är utbrändhet ett stigande problem, skriver Huffington Post.

– Alla studier visar att det är mycket mer jobbrelaterad stress i dag jämfört med förut, och att stressen är konstant. Anställda lämnar fysiskt kontoret men de lämnar inte jobbet. De är fortfarande fast som med ett elektroniskt koppel, som en hund. Sms:en, meddelanden, mejlen. Till slut bryter man ihop, säger Benoit Hamon vid Frankrikes nationalförsamling till BBC.

I och med den nya lagen måste nu stora företag se till att de anställdas jobb inte ”spiller över” på fritiden och privatlivet. De kommer också behöva sätta upp särskilda timmar, främst kvällar och helger, när det inte är meningen att de anställda ska göra något som har med jobbet att göra.

13026045-funny-young-businessman-with-swimmingtrunks-next-to-the-pool


Bildkälla: Mostphotos

Enligt lagen är det en risk när linjen mellan privatlivet och jobbet blir allt suddigare. Det är det man vill motverka. Men alla håller inte med. Forskaren Jon Whittle är med i ett engelskt projekt där man tittar på hur digital teknologi påverkar balansen i arbetslivet. Enligt honom kan de anställda känna sig ännu mer stressade vid tanken på att komma tillbaka till en uppsjö av e-post.

– Jag tror att jobbrelaterat välbefinnande är mycket större än att bara stoppa epost efter kontorstider. Epost är bara ett sätt att kommunicera. Det verkliga problemet är kulturen att man konstant måste göra mer och konstant vara bättre är konkurrenter, säger han till Washington Post.

Även sådana som Benoit Hamon, som förespråkar den nya lagen, erkänner att den har sina begränsningar. Och den som bryter mot lagen får i nuläget inget straff – så troligtvis kommer många fortsätta som förut.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna