Nya förslaget: Höj pensionsåldern och jobba tills du är 69

Höjd pensionsålder har varit en fråga som diskuterats på politisk nivå under lång tid, men nu ser det ut som att regeringen har ett färdigt lagförslag att presentera. Om förslaget går igenom kan 69 år bli den nya pensionsåldern.

Debatten om höjd pensionsålder har pågått länge, men nu ser det ut som att de faktiskt kommer att hända något. Enligt DN ska den parlamentariska pensionsgruppen ha tagit fram ett förslag vars ramar för vara klara i november.
–  Jag utesluter inte att ett förslag kommer före valet, säger socialminister ­Annika Strandhäll (S) till Dagens Nyheter.

Tidigast gå i pension vid 63

Idag kan vi som tidigast gå i pension när vi är 61 år, men det vill regeringen höja till 63, det rapporterar Aftonbladet. Anledningen till detta är att folk numera kommer in i arbetslivet senare och lever längre. Detta gör att den massa som ska betala pensionerna har krympt medan antalet pensionärer fortsätter att växa. Därför vill politikerna att så många som möjligt stannar kvar i arbetslivet och bidrar med skattepengar istället för att ta ut pensionspengar, det skriver Aftonbladet.

Idag kan du jobba tills du är 67 år, då då du är skyddad av lagen om anställningskydd. men även detta vill politikerna ändra på, och höja åldern till 69.

Foto: Shutterstock

Sannolikt att förslaget röstas igenom

I den politiska Pensionsgruppen ingår alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, därför är sannolikheten stor att förslaget kan röstas igenom. Hur snabbt detta träder i kraft är dock oklart.

 

Dela gärna om du är emot förslaget och vill höja rösten för att det inte ska träda i kraft.