Nya lagen: våldtäktsmän kan stämma offret om hon gör abort

Debatten om kvinnors rätt till abort har aldrig varit mer aktuell, och den nya lagen har lett till starka reaktioner och protester. Sedan i torsdags kan kvinnor som vill göra abort stämmas av makar, föräldrar och våldtäktsmän.

Sedan två månader tillbaka har delstaten Arkansas röstat igenom en lag som tillåter våldtäktsmän, makar och föräldrar att stämma ett våldtäktsoffer om hon gör abort. I torsdags signerades lagen av delstatens guvenör Asa Hutchinson. 

Enligt den nya lagen, som går under namnet Arkansas Act 45, klassas abort som ett brott, därför kommer blir det förbjudet att avbryta graviditeten inom de första tre månaderna. Om en kvinna går till en läkare och gör abort kan kvinnans partner, vårdnadshavare eller förälder stämma läkaren. Straffet för abortproceduren kan blir upp mot 70 000 kronor eller fängelse, och våldtäkt eller fall av incest är inga undantag.
– Det finns ingenting hos mig som förstår varför en våldtäktsman eller någon som gjort någon gravid mot hennes vilja, kanske incest, skulle ha rätt till ett sådant beslut, säger Karen Musick till the Daily Beast.

I Alabama, Kansas, Louisiana och Oklahoma har man lyckats stoppa lagen innan den trätt i kraft, nu planerar abortförespråkarna att överklaga och försöka stoppa den även i Arkansas, det skriver Aftonbladet