Om du ser dessa röda märken på ditt barn, larma läraren omedelbart

Sociala medier är inte enbart positivt, framför allt inte när du tänker på all mobbning och den hätska ton förekommer på nätet.

Det verkar också som att det ploppar upp nya ”utmaningar” varje vecka, som främst riktar sig mot skolungdomar.

Det kan handla om hetsa någon till att dricka kokhett vatten. för en tid sedan var det en trend var att gnugga is och salt på sina skolkamrater.

I takt med du kan dokumentera allt med telefonen känns det som att vi nått en helt ny värld av dumhet. Inte bara är några av dessa utmaningar är idiotiska, de är också mycket farliga.

Detta kräver att föräldrar och lärare lär sig se tecknen och är uppmärksamma, så att vi kan stoppa barnen i tid och prata lite vett med dem.

Den nyaste utmaning som är tydligen på modet kallas ”suddgummi-utmaningen”.

Kanske låter det lite oskyldigt, men verkligheten är betydligt hemskare. För att spela spelet måste ett barn gnugga ett suddgummi upp och deras armar. Detta görs också samtidigt som man reciterar alfabetet.

Som du kanske förstår leder detta ”spel” till svåra ärrbildningar och det skapar även allvarliga brännskador på barnens armar.

Under våren 2017 slog en mellanstadieskola i North Carolina larm. Flera av eleverna hade röda och blödande ärr på sina armar – ett resultat av en ny utmaning som spreds på skolan.

Skolan vände sig till Facebook och skrev ett inlägg för att varna föräldrar om detta ”spel”, så att de kunde hålla ett vakande öga på sina små barn. Suddgummin är ofta smutsiga och innehåller massor av skadliga bakterier, skriver Today.

På en skola fick en av eleverna dessutom Grupp A-streptokocker, på grund av leken.

Suddgummin
Pexels

Enligt flera amerikanska medier är det en del föräldrar som inte tar dessa varningar på allvar. De tycker att barnen ska få vara barn, oavsett vad.

Men när det går så långt att en del får ärr för livet och sjukdomar på grund av denna utmaning har det väl gått för långt? Det är därför det är viktigt för föräldrar att lära barnen alla de risker som är förknippade med utmaningar som dessa.

Facebook/MelissaParent

För några veckor sedan lade mamman Melissa Parent upp bilder på Facebook, som visade hur hennes 9-åriga son blivit svårt skadad av suddgummi-utmaningen.

”De hade sett de andra barnen göra det på bussen, högstadieungarna gjorde det, då ville de små barnen också göra det eftersom de ville vara coola”, säger Melissa till CBC.

Melissa vill varna andra föräldrar, inte bara på grund av de uppenbara skador det orsakar, men också för riskerna med att överföra bakterier och blod.

Se till att föra denna berättelse vidare, för jag vet av personlig erfarenhet att detta har förekommit på svenska skolor också.

Tillsammans kan vi se till att få stopp på detta, i bästa fall hinner vi prata med våra barn innan det ens hinner blir en grej, men fler borde få upp ögonen för detta och veta om farorna. 

Dela gärna vidare så att inga barn slipper komma till onödig skada och få men för livet, bara på grund av en idiotisk lek.