Patrick, 28, brottade ner misstänkt pyroman – hyllas för sitt civilkurage: ”Skyldighet att ingripa”

När Patrick upptäckte den anlagda bilbranden tvekade han inte en sekund på att ingripa.

Han sprang efter den misstänkta pyromanen och med en rugbytackling fick han kontroll över gärningsmannen.

Nu hyllas han stort för sitt civilkurage.

Det var i tisdags kväll, strax innan 23.00, som Patrick Greenslade och hans kompis Helena gjorde den läskiga upptäckten, vilket Kristianstadsbladet rapporterat om tidigare.

Där i mörkret stod en svartklädd man med en bensindunk i handen. Han tände eld på bilen och flydde från platsen.

– Min första tanke var att jag var tvungen att släcka branden. Men då skrek min kompis ”ta honom för helvete!” och då började jag springa, säger Patrick till Newsner.

”Allt gick så snabbt”

Patrick sprang efter den misstänkte pyromanen och med en rugbytackling lyckades han brotta ner honom på marken.

– Allt gick så snabbt men plötsligt var jag ifatt honom och brottade ner honom på marken.

Foto: Privat/TT

Bilen som bara stod några meter från ett bostadshus brann ordentligt och plötsligt hördes en smäll.

– När jag fick ner honom på marken skrek jag ”vad fan gör du? Det bor barn i de här lägenheterna!” berättar Patrick för Newsner.

Den misstänkta gärningsmannen som var i 30-årsåldern gjorde upprepade försök i att slita sig loss. Men Flera boende i området samlades vid platsen och hjälpte Patrick att hålla fast honom.

”Måste agera”

Så här i efterhand är Patrick skärrad över händelsen. Men menar att han hade gjort samma sak igen om något liknande uppstod.

– Tänk om han hade haft kniv eller vad som helst. Alltså det var ju inte genomtänkt. Man vet ju aldrig. Samtidigt kan jag känna att man har en skyldighet att ingripa när sådant här händer, säger han till Newsner.

Gärningsmannen greps på plats och misstänks för skadegörelse och övergrepp i rättssak. Räddningstjänstens inre befäl Karl-Magnus Larsson, sa att branden kunde spridit sig till lägenhetshuset.

– Den brann så kraftigt att bilen bredvid delvis började brinna. Vi var väldigt rädda att branden skulle sprida sig till flerbostadshuset intill vägen, men det har klarat sig, säger han till Kristianstadsbladet. 

Nu hyllas Patrick för insatsen men själv kan han inte begripa varför det har blivit en sådan stor grej.

– Som jag sa tidigare. Jag tycker att man måste agera. Och jag vill tro att alla hade försökt göra någonting i den situationen. Man kan inte låta sådana galningar gå fria, säger Patrick till Newsner.

Patrick är verkligen en förebild. Dela gärna om du håller med.

Exit mobile version