Pensionärernas glädjetårar – efter äldreboendets drag med Christer Sjögren: ”Minnen väcks till liv”

Två år och fyra inställda konserter senare var det äntligen dags för boende på äldreboenden runt om i Västerviks kommun att åka och se dansbandet Vikingarna i Norrköping.

Och den nästan två timmar långa konserten gjorde så att glädjetårarna sprutade på kommunens äldre.

I helgen var det äntligen dags. Tio personer från Västerviks äldreboenden satte sig i en buss som styrde mot Norrköping.

Väl där var det dags att gå på den efterlängtade konserten med dansbandslegendarerna Vikingarna med självaste Christer Sjögren i spetsen.

– Det var en allmän bussresa och ingenting var handikappanpassat så det var lite plock och pill när vi skulle ta oss in i bussen. Men när vi satt oss till rätta laddade vi upp med bärs, ostbågar och chips och taggade inför konserten, säger Fia säger Fia Wilensjö, aktivitetssamordnare i Västerviks kommun till Newsner och tillägger:

– Vi var fyra personal med och när vi är ute så där är det ingen som märker att vi är brukare och anställda. Vi är ett gäng kompisar liksom.

Foto: Privat

Åt tvårätters

Framme i Norrköping tog de sig ut med samma entusiasm och åt tvårätters på en restaurang som ingick i biljettpriset.

– Vi satt länge och avnjöt den där middagen. Det skålades och var en trevlig stund över lag, berättar Fia för Newsner.

Foto: Privat/ Wikipedia

Sedan var det dags för kvällens höjdpunkt och de boende traskade till konserthallen för att få se sina idoler.

– Vikingarna bjöd på en två timmar fantastisk nostalgitripp. Det var mycket tårar.

– Christer Sjögren och Vikingarna är ju stora idoler för de personer som åkte med till Norrköping. Dansband är ju oftast ett glädjeämne men det är klart att många saknade sina käresta som inte finns med i livet längre. Och många pratade just om det också, mycket minnen som väcktes till liv. Och så är det ju med musik, det skapar mycket i minnesbanken även om man har en demenssjukdom, berättar Fia för Newsner.

”Så jävla härligt”

Tyvärr hann Christer Sjögren inte stanna för att prata med de som ville i publiken men Fia berättar att han hann skriva autografer till de äldre från Västervik och en person till innan han for iväg.

– En i vårt gäng grät och sa ”fy fan så jävla härligt”. Jag blir lika glad av att se alla så glada.

Foto: Privat

Hyllas för fina initiativen

För några veckor sedan fick äldreboenden i kommunen stor uppmärksamhet efter att de hade varit på ett äventyrsbad.

Flera hyllade initiativet och aktivitetssamordnaren Fia Wilensjö hoppas att hon och hennes kollegor kan inspirera andra kommuner att göra liknande satsningar för sina äldre.

– Jag är en idéspruta som inte räds att gå utanför boxen och har fantastiska kollegor och en ledning som tycker att det här är viktigt.

Och till de som tror att det inte går att genomföra några storslagna aktiviteter för de äldre har hon bara en sak att säga.

– Många tror att det inte går, att det ska vara krångligt eller svårt. Men tänk inte på det. Jag har aldrig varit med om att vi inte har kunnat genomföra någon av våra aktiviteter. Människor i vårt samhälle är extremt hjälpsamma. Vi är ett bra team där ute., säger Fia till Newsner.

Vilket fantastisk initiativ. Tycker du att fler borde ta efter? Dela gärna för att inspirera andra.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required