Politiska kravet: Förbjud heltäckande slöja inom vård och skola

Nu väcks krav inom Kristdemokraterna att partiet ska driva krav på ett förbud mot burka och niqab i skolan och vården.

Det är kristdemokraternas ungdomsförbund som även vill att arbetsgivare ska kunna neka sin personal att bära plaggen.

Kristdemokraterna kommer under helgen att ha sitt riksting i Uppsala, där partiet kommer att lägga fram vilken politik som ska drivas.

En av de heta frågorna är förbud mot burka och niqab, som delar av partiet vill rösta igenom, uppger Aftonbladet.

Nu vill ungdomsförbundet få igenom ett förslag om att burka och niqab helt ska förbjudas i offentliga verksamheter som skola, vård, barnomsorg och äldreomsorg.

– Det är inte acceptabelt med den sortens människosyn där man anser att kvinnor måste dölja sitt ansikte för att betraktas som anständiga eller för att undvika att bli ofredade. Det här är en viktig jämställdhetsfråga, säger KDU:s ordförande Christian Carlsson till Aftonbladet.

Ungdomsförbundet vill även att arbetsgivare ska kunna neka en person att bära burka och niqab, utan att det ses som diskriminering.

– Någonstans måste man kunna dra en gräns för vad vi accepterar i det offentliga. Inget barn som söker tröst i förskolan ska behöva mötas av en burka eller niqab. Det är viktigt att vi är tydliga med att det är det förhållningssättet som ska gälla i Sverige fortsatt, säger Christian Carlsson till Aftonbladet.

Håller du med förslaget? Skriv gärna din kommentar och rösta på Facebook.