Regeringen vill förbjuda håltimmar i skolan: ”Sätter press på lärare”

Regeringen vill förbjuda håltimmar i skolan.

Det bland annat efter en ny undersökning kring elevers höga frånvaro.

– Håltimmar är ett otyg, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Det är efter den Sifo-undersökning som presenterades under förra året som regeringen nu kommer med det nya förslaget. Undersökningen visade att runt 18 000 elever hade osammanhängande frånvaro och var borta mer än 20 procent av skoltiden.

Sambandet mellan skolk och håltimmar har länge varit ett hett debatterat ämne. Men nu vill regeringen alltså avskaffa skolans möjligheter till att lägga in håltimmar.

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger till Aftonbladet att håltimmar gör det är svårare att hålla ordning i skolan. Dessutom menar han att det stör elevernas skoldagar.

Bildkälla: Shutterstock.com

”Gör skoldagen tuffare”

Fridolin går hårt mot framför allt friskolor, i vilka han menar har satt i system att inte ha ett organiserat schema, samt att de inte tar in vikarier. Något som slår hårt mot ordinarie lärare.

– Att alltid låta en sjuk lärare innebära att det blir en håltimme, det sätter press på lärare att veta att blir jag sjuk så får mina elever ingen utbildning alls, säger Fridolin till Aftonbladet.

Någon gång under nästa läsår vill regeringen att ändringen av regelverket i skolförordningen gällande håltimmar ska träda i kraft. En anledning till att det blir möjligt är att det skjuts till mer ekonomiska resurser till skolan.

–  Det där med att stycka sönder arbetsdagen där man plötsligt har en timme när man inte vet vad som förväntas av en, det gör skoldagen tuffare och slår hårdast med de som har det svårast med motivationen. Det finns tyvärr ett samband mellan håltimmar och skolk, säger Fridolin till Aftonbladet.

Vad tycker du om regeringens förslag? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna