Sköterskan förklarar ADHD för deras 9-årige son och jag måste bara dela vidare.

En av mina bästa vänner har ADHD och fick diagnosen ganska sent i livet. För henne var det skönt att få diagnosen för då förstod hon varför hon mått som hon mått under sina ungdomsår. Hon hade det tufft i skolan och hade koncentrationssvårigheter men visste aldrig riktigt vad det berodde på. Hon är öppen med det och tycker det är skönt att folk vet om att hon har diagnosen. Men när man är liten kan det vara svårt att greppa vad ADHD egentligen innebär och att förstå varför man mår som man mår. Vissa tror dessutom att diagnosen innebär att det är något fel på en, vilket det självklart inte är. Men den här sköterskan har verkligen ett alldeles utmärkt sätt att förklara vad ADHD innebär. Han berättar det för en liten pojke på 9 år och när jag läste hans förklaring ville jag dela den med er direkt. Det här är verkligen så bra skrivet!

Såhär skriver mamman på Facebook:

Hej, vi var på vår första träff med BUP i Gävle igår, med vår andra son, vi har diagnos på vår äldsta. Den BUP sköterskan var helt underbar, och han förklarade ADHD för vår 9-åriga son såhär:

”Såhär är det, det finns två sorter av människor, och det har gjort sedan tidernas begynnelse. Det finns bönder och jägare. Bönder kan planera och vänta. De sår och skördar tålmodigt och noggrant. Jägare däremot måste vara på spänn hela tiden, redo att reagera mot faror och snabbt agera. De uppfattar minsta ljud. Nu ska vi ta reda på om DU är en jägare. Det är inget fel på dig, Det är samhället som är anpassat efter bönder och inte jägare. Man kan inte sätta en jägare i ett fyrkantigt bås och säga åt dem att sitta still. De är inte gjorda för det!”

Jag och min man fick nästan tårar i ögonen, det var den bästa förklaringen ever. Jag såg hur det tändes något i blicken på min son.

Såå bra beskrivit!!!! Ta några minuter och läs detta!!

Publicerat av Carina Forsén den 25 juni 2014

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna