Skolan bad henne hålla tal efter elevens självmord – hennes svar berör tusentals

Norska serietecknaren Lise Myhre, skaparen av den populära serien Nemi, fick 2015 frågan om hon ville hålla tal på en skola i Norge.

En elev hade tagit sitt liv efter att ha blivit mobbad och skolan var i sorg.

Men Lise ville inte hålla något tal, istället skrev hon ett brev, som nu sprids som en löpeld över internet.

Så här skriver hon i brevet:

”Ytterligare en tonåring har drivits till att ta sitt eget liv. Jag blev ombedd att hålla ett tal för de sörjande i skolan. Säga några trevliga ord om att det är tillåtet att vara annorlunda, att vi måste ta hand om varandra, att vi aldrig får tolerera att vissa blir mobbade.
Men jag gråter. Jag vill inte prata på skolan han gick på, jag vill bränna ner den. Jag vill inte trösta passiva lärare och taskiga klasskamrater. Jag vill hämnas på var och en av dem och krossa dem från insidan. Så jag håller mig hemma.
Men jag vill hitta dig, du som vaknar upp med en smärtsam klump i magen och ett rop i bröstet, du som fasar inför att gå till skolan. Du som redan har fått utstå mer än någon ska behöva uthärda. Jag vill ta din hand och säga att världen är så mycket större än du kan föreställa dig. Den är full av saker som kan ge dig glädje. Full av människor som vill acceptera, acceptera och älska dig. Du kan inte se det nu, men det är sant. Jag känner inte dig, men jag lovar att jag tycker om dig så oändligt mycket mer än jag någonsin kommer tycka om de där människorna som försöker förgöra dig. Be om hjälp, igen och igen, tills någon hör dig. Sök efter livbojar där du kan hitta dem, i musik, serier, böcker, vad som helst, hitta vad du gillar och klamra dig fast i dem tills allt blir bättre. Det blir bättre. Jag lovar dig att livet efter skolan är helt annorlunda. Ge inte upp. Låt inte de jävlarna vinna. Av hela mitt hjärta önskar jag dig all lycka i världen. Kämpa på.”

Texten publicerades på Facebook tillsammans med en bild på Lises tecknade karaktär Nemi. På bara några timmar har den fått över tusen likes och den har även översatts till engelska.

 

// (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’)); //

Jeg blir også glad om noen vil dele denne. Hilsen Lise

Posted by Nemi.no on den 3 augusti 2015

Jag blir så ledsen när jag läser om mobbning. Det är fruktansvärt att det kan gå så långt så att ett barn väljer att ta sitt liv.

Det Lise skriver är så oerhört viktigt, både för de som dagligen utsätts för mobbning, men också för de andra som står bredvid.

Vi måste alla hjälpas åt att stoppa det här! Ingen förtjänar att bli mobbad.