Skolan slutar servera kött – satsar på helvegetarisk mat: ”Ett ställningstagande”

En skola i Göteborg blir den första i staden att endast ha helvegetariska luncher.

Det innebär att skolan i fortsättningen helt slutar att servera kött.

– Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger rektorn Jennie Arpjord till Göteborgdirekt.

Klara Teoretiska gymnasium valde till en början att ha en vegetarisk lunch i veckan. Det utvecklades till två – och nu blir det fem dagar i veckan.

Skolan satsar på helvegetarisk lunch

Skolan blir den första i Göteborg att helt sluta servera kött och satsar på helvegetariska luncher.

– Dels handlar det om det miljömässiga. Nu kan vi servera fler närproducerade och ekologiska produkter, samtidigt som det är ett ställningstagande i köttdebatten, säger rektorn Jennie Arpjord till Göteborgdirekt.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

Skolan har runt 600 elever frågan gällande en helvegetarisk lunch togs upp i skolans matråd. Reaktionerna har varit blandade från eleverna.

Slopar köttet helt

Arpjord säger att allt fler elever som till en början varit tveksamt inställda till den vegetariska kosten har ändrat sig när de smakat maten,

Skolan har undervisning med fokus på mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Man har dessutom ansökt om att få bygga ett växthus på taket för att kunna odla sina egna grönsaker.

Bildkälla: Pixabay

GöteborgDirekt skriver att konceptet med en helvegetarisk lunch kommer testat fram till jul och utvärderas kontinuerligt.

Blandade reaktioner: ”Orolig”

Arpjord är tydlig med att den vegetariska lunchen är näringsberäknad och precis som annan skolmat följer Livsmedelsverkets riktlinjer,

Precis som hos eleverna har reaktionerna från föräldrar varit blandade.

– Deras argument är precis som hos vissa elever, att man är orolig över näringsintaget. Den här kosten är näringsberäknad precis som all skolmat och följer de riktlinjer som finns från livsmedelsverket. Men för att få i sin räta mängd näring och känna mättnad måste man stoppa maten i munnen också. Att våga prova är vår största utmaning, säger hon till Göteborgdirekt.

Vad tycker du om skolans beslut om att endast servera vegetarisk lunch? 

Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!