Skolans klockrena mobillösning hyllas av tusentals föräldrar.

Ett hotell där mobiltelefonerna får ”vila” under hela skoldagen. På Ål Ungdomskole i Norge har varje klassrum ett antal trälådor där eleverna måste lägga sina telefoner varje morgon. – Förut var det skärmar överallt på rasten och de tog all uppmärksamhet hos eleverna. Men nu är de tvungna att prata med varandra. Det är nästan uteslutande positivt, säger läraren Mari Halde Andersson.    

Att spela Candy Crush Saga, skicka textmeddelanden eller prata i telefon är något du får göra hemma. Det anser en norsk skola, där ett gemensamt beslut om mobilförbud har tagits av elevrådet och skolledning. Mobiltelefoner ska inte användas i klassrum, i korridorerna eller på skolgården. I stället måste du lämna telefonen på ett ”hotell” när du kommer till klassrummet på morgonen och eleverna får tillbaka sin telefon när det är dags att gå hem.

– Eleverna var väldigt kritiska i början, men det har gått överraskande bra, säger läraren Mari Halde Andersson till norska Dagbladet.

Foto: Trout Ungdom

mobilhotell

”Hotellet” är en helt vanlig trälåda, där varje telefon får ett eget rum.

– För studenterna är det viktigt att telefonerna förvaras säkert, säger rektorn Anne Marie Stokkedal och fortsätter:
– Mitt intryck är att många av eleverna tycker att det är skönt att de slipper vara inloggade på sociala medier hela tiden.

Sådana här mobilhotell finns på flera skolor i Norge. Elevrådet säger att många var skeptiska till beslutet, men att de flesta har ändrat sig.
– Nu får vi tid att vara mer sociala, så de flesta är verkligen mycket positiva till detta, säger hon.

Jag vet inte om det finns något sådant här i Sverige, men håll med om att det verkar ganska bra och viktigast är att eleverna känner sig nöjda. Även tusentals föräldrar har hyllat det norska ”mobilhotellet” i sociala medier.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna