Sonens klockrena hyllning till Hans Rosling – möttes av stående ovationer

Han var en internationellt hyllad professor, känd för sitt pedagogiska och lekfulla sätt att visa oss hur världen fungerar. Men i februari 2017 avled Hans Rosling, 68 år gammal, efter en tids sjukdom.

Arvet lever dock vidare – i sonen Ola Rosling.

Under måndagen gästade Ola Rosling den tv-sända galan ”Världens kväll för alla barn” och förklarade det ekonomiska läget i världen under bejublade former.

Ola Rosling är medgrundare till Hans Roslings stiftelse Gapminder och pappa upp i dagen har han en förmåga att förklara saker och ting på ett enkelt och tydligt sätt. 

Det visade sig om inte annat under TV4:s insamlingsgala ”Världens kväll för alla barn” på måndagen, då Ola Rosling fanns på plats för att förklara hur världens alla länder har utvecklats över tid.

– Hans Rosling är sörjd av en hel värld men hans unika kunskap och gärning lever vidare genom hans son, sa programledaren Renée Nyberg.

I sann Rosling-anda plockade Ola Rosling fram tre påsar lösgodis för att visa hur utvecklingen har gått framåt – och den klockrena framställningen gjorde stor succé. 

När Renée Nyberg sedan berättade för publiken och tv-tittarna att Hans Roslings sista önskan var att alla gåvor i samband med hans bortgång skulle skänkas till Unicef, och att familjen hade startat en insamling som hittills dragit in över två miljoner kronor, då visste jublet inga gränser.

– Nu applåderar folk så att jag knappt hör vad jag säger, sa Ola Rosling i TV4.

Se det bejublade framträdandet i spelaren här under:

Sådan far, sådan son. Dela om du också tycker att det var klockrent förklarat av Ola Rosling!