Studie: Därför ska du dricka minst 3 koppar kaffe om dagen

Diskussionen om huruvida mycket kaffe är farligt eller hälsosamt att dricka har pågått i åratal, men nu kan skeptiker tystas. Enligt en ny studie är det fler positiva hälsoeffekter av att dricka flera koppar kaffe om dagen.

Efter att forskare sammanställt material från 200 studier om kaffets effekt har de kunnat urskilja ett tydligt mönster. Hög kaffekonsumtion minskar risken för hjärtsjukdom, diabetes, leversjukdom, demens och vissa cancerformer.

Minskar risken för cancer

Analysen gjordes av en grupp forskare vid universitetet i Southampton i Storbritannien. Kaffedrickandet kunde kopplas till en lägre risk för att dö i förtid som följd av sjukdomar. Det visade också att kaffe motverkar risken för att utveckla flera cancerformer, bland annat prostata-, hud-, och levercancer, det skriver British Medical Journal.

Foto: PxHere

Tre koppar kaffe om dagen att rekommendera

Störst positiva hälsoeffekter kunde man se hos de personer som dricker tre koppar kaffe om dagen jämfört med de som inte dricker något kaffe alls. Att dricka fler koppar än tre var inte skadligt men bäst hälsoeffekter stannar vid tre koppar om dagen.

Jag älskar smaken av nybryggt kaffe, så nu behöver jag inte motivera mitt kaffe-intag för andra. Dela gärna denna glada nyhet med andra.