Svenska hjälten Elise Lindqvist, 81, överfallen av gäng på stan: ”Jag vägrar ge upp”

Elise Lindqvist, 81, hyllades av hela Sverige när hon 2015 prisades på Svenska hjältar-galan

Då prisades hon för Årets livsgärnning – för sina insatser med att hjälpa prostituerade. 

Men nyligen drabbades Elise av ett överfall i centrala Stockholm, skriver Aftonbladet.

© TT Nyhetsbyrån

Svenska hjälten Elise har berört och inspirerat tusentals svenskar sedan hon prisades på Svenska hjältar-galan. 

När hon var barn blev Elise Lindqvist sexuellt utnyttjad och som 14-åring rymde hon hemifrån. Det slutade då med att hon blev såld som prostituerad. Efter många år fick hon hjälp ur sin prostitution. Som vuxen har Elise Lindqvist hjälpt människor som varit i samma situation som hon själv varit.

Det har hon pratat om i tv-dokumentärer och som Sommarpratare i radions P1 – och 2015 fick hon alltså pris på Svenska hjältar-galan och hyllades med en stående ovation. 

Detta för sitt ideella arbete där hon hjälper prostituerade i Stockholm. Hon är en av få 81-åringar som syns inne i stan på nätterna. Varje fredag promenerar hon längs Malmskillnadsgatan i Stockholm för att stötta prostituerade.

– Min drivkraft är att få dem att sluta, att visa att det finns hopp. De känner trygghet med mig och ser mig som en morsa, säger hon till Aftonbladet.

Men nyligen blev hon attackerad på stan. Det hela inträffade när ett gäng gick på henne i tunnelbanan. 

– Jag stod nära en rulltrappa när ett gäng unga män kom. Plötsligt rusade en av dem fram och slog huvudet och överkroppen rakt i mellangärdet på mig. Det gick så fort, det var en riktig chock. Det var en så hård smäll att jag flög bakåt. Jag skrek för full hals.

Hon ramlade innan polisen kom och när hon anlände till akuten fick hon vila. 
Trots sin respektabla ålder och det dramatiska dygnet vägrar hon sluta sina nattvandringar. 

– Att kroppen håller på att ta slut. Flickorna bryts ner sakta men säkert, av samlagen, sjukdomar, droger. Till slut går det inte längre. Jag har kontakt med flera som slutat och jag tänker inte ge upp det här arbetet, säger hon till Aftonbladet. 

Våld är alltid onödigt, men jag blir rasande när jag får höra att Elise drabbats av något sånt här! Dela gärna om du känner likadant. 

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få flera nyheter, filmer och bilder!