Tuva, 6, lämnades obevakad i djup bassäng under simskolan – blev panikslagen: ”Hon vågar inte bada nu”

Sexåriga Tuva från Vingåker brukade älska att bada, och beskrevs av sin mamma som “en riktig fisk”. Men efter en traumatisk händelse på simskolan så har hennes inställning till att bada förändrats helt. 

– Det här kommer att påverka henne hela sommaren, och säkert ännu längre fram i tiden, säger mamma Jenny Bredell til Newsner. 

Sexåriga Tuva har älskat att bada sedan hon var bebis. Redan som treåring brukade hon hoppa högt och leka med sin pappa i vattnet, och sedan en tid tillbaka har familjen haft som tradition att ta kvällsdopp vid sjön nära hemmet.

Foto: Privat

Men efter en händelse på simskolan har Tovas kärlek till vattnet förändrats, det berättar hennes mamma Jenny för Newsner. 

– I vår kommun så ingår simskola i skolundervisningen för sexårseleverna. Först tänkte vi att det kändes lite tidigt, men vi förlitade oss på att de visste vad de gjorde. Och att allt skulle gå bra, berättar Jenny Bredell för Newsner.

Fick en panikattack i vattnet

En morgon i våras, när Tuva hade simskola på schemat, fick Jenny ett samtal från en lärare på Tuvas skola.

– Hon sa att Tuva hade fått en panikattack i den stora bassängen. Hon berättade att Tuva hade varit själv i mitten av bassängen där det är som djupast, och att hon tagit sig in till kanten, skrikandes och gråtandes. 

Enligt Jenny så hade barnen från skolan befunnit sig på olika “stationer” i badhuset, då de befann sig på olika nivåer i sin simkunnighet.

Då Tova och två andra barn ansågs redo för att simma längder i den stora bassängen var de stationerade där. 

Foto: Privat

Fick dras upp av en lärare

De andra två barnen var dock klara fortare än Tuva, och när de gick upp följde den ansvarige simskoleläraren med dem, enligt Jenny. 

Kvar blev Tuva. Ensam i mitten av den stora bassängen, utan något som höll henne flytande. 

– Hon hade inga flytkuddar, ingenting. Hon kände sig övergiven och fick panik, berättar Jenny för Newsner. 

Läraren som upptäckt att Tuva var kvar ensam i bassängen hade dragit upp Tuva när hon tagit sig in till kanten.

– Tuva ska ha gallskrikit och gråtit, panikslagen, berättar Jenny.

Jenny berättar att Tuva var märkbart skärrad efter händelsen, och att det tog ett tag innan hon kunde prata om vad som hade hänt. 

”Vuxna har svikit henne”

Händelsen har skadat Tuvas tillit, och hon känner sig inte trygg med att gå ner i vattnet längre. Hennes inställning till att bada är som förbytt.

– Det känns som att vi vuxna svikit henne, då vi alltid uppfostrat henne att hon ska lyssna på vuxna för att de vet bäst. Jag förstår inte hur något sånt här kan få hända, säger Tuvas mamma. 

Foto: Privat

Efter händelsen fick Jenny själv kontakta badhuset för att bestämma träff för att reda ut vad som hänt. Men någon ursäkt fick varken Tuva eller familjen.

– Jag kände att vi blev väldigt illa bemötta. Bland annat så ifrågasatte om det verkligen hade hänt, men Tuva är ju livrädd efter det här. 

Ingen har bett om ursäkt

För Newsner berättar Jenny att hon är besviken över att ingen bett om ursäkt eller tagit på sig ansvaret för olyckan.

När Aftonbladet kontaktar badhuschefen Ann Gerdtman säger hon:

– Vi kollar över våra rutiner hela tiden. Men i och med att mamman i fråga inte själv var på plats är det svårt att veta vad som har hänt. Vi måste reda ut det först.

Nu vill Tuvas mamma Jenny dela berättelsen med fler, för att förhindra att andra barn lämnas obevakade. 

Svenskt badhus inför förbud mot mobiltelefoner och surfplattor, för att öka säkerheten och minska drunkningsrisken.Vad tycker du om förbudet?

Posted by Newsner on Tuesday, October 6, 2020

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required