Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Undersköterskan Jennys klockrena idé applåderas av alla på äldreboendet

42-åriga Jenny Jönsson arbetar vanligtvis som undersköterska på Hylliehemmet i Malmö. Men sedan en tid tillbaka är hon också ansvarig för matlagningen på äldreboendet.

Anledningen är att hon ville förändra äldreboendets syn på matserveringen – en förändring hon nu har genomfört. Hennes initiativ hyllas nu av tusentals svenskar.

– Jag hade nog sämst betyg i matlagning i skolan men intresset kom när jag jobbade på en demensavdelning. Där såg jag hur de bara serverade en tråkig tallrik med lite sås och inga grönsaker, säger Jenny till Expressen.

Äldreboendet Hylliehemmet har ingen speciellt hög budget och pengarna räcker knappast till läckra råvaror. I stället gör man allt för att ta tillvara på det man har – och sätter en extra guldkant på tallrikarna med fantasifulla detaljer och variation. På Jennys egna Facebooksida Hemlagat och gott till mina äldre lägger hon ut bilderna på kreationerna som får de äldre att jubla när de sätter sig vid matbordet.

Facebook

– Man får kämpa. Många ställen kastar mat och det här är inga avancerade saker vi gör. Det är så viktigt. För när jag blir gammal vill jag också ha det på det sättet, säger Jenny till Expressen.

På äldreboendet har Jenny dessutom involverat de boende i matlagningen på ett helt annat sätt än vad som varit fallet tidigare. I början av veckan får de själva önska måltider, och om de så önskar, får de till och med vara med i köket själva. Allt från potatismos med extra smör och välstekta köttbullar till efterätt i form av chokladmousse med whiskystänk och krossad ananas får de älde njuta av – trots en begränsad. Med undersköterskan Jennys fantasi och inställning är allt möjligt.

Facebook

Jenny förtjänar verkligen alla likes som vi kan hitta. Dela gärna om du tycker att det borde se ut så här på alla svenska äldreboenden!