Wales och England inför förbud mot rökning i bilen.

I Wales och England vill man skydda barnen från effekterna av passiv rökning. Därför förbjuds nu rökning i bilar där det finns barn under 18 år. Den nya lagen innefattar både personen som tänder cigaretten och som kör bilen. Det spelar dessutom ingen roll om rutan är nervevad eller om takluckan är öppen. Straffet som utfärdas är 600 kronor i böter.

Det är landets folkhälsoinstitut som drivit frågan och en av förespråkarna i England, Dame Sally Davies, säger att det är ett viktigt steg mot att förbättra hälsan för alla barn.
– Barn andas snabbare än vuxna och är mycket mer utsatta när det kommmer till passiv rökning. Deras luftvägar, lungor och immunförsvar är under utveckling och därför är det så mycket farligare för dem. Vi vill att barnen ska växa upp den risken och att föräldrar ska förstå varför det är så farligt att röka i bilen. 80 procent av all rök är osynlig och även om man tror att det är lugnt så går det inte att se var röken hamnar, säger hon till The Guardian.

Även om det inte är lika många som röker i bilen i Sverige, så finns det ingen regel för detta. Om du håller med om förbudet och tycker att det ska införas i Sverige är det bara att uppmärksamma det här och hoppas att fler för upp ögonon för riskerna för barnen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.