Det här visste du inte om Mohombi – deltagare i Melodifestivalen 2020

Mohombi tävlar i Melodifestivalen 2020, men det är långt ifrån världsstjärnans första stora framträdande. Många undrar nog varför de känner igen namnet Mohombi, vi har svaret. Mohombi är nämligen en internationell stjärna som vunnit en grammy.

Här är fakta om Mohombi Nzasi Moupondo, som du kanske inte kände till.

Mohombi
Artisten Mohombi som tävlar med låten ”Winners” under en pressträff med deltagande artister inför deltävling tre av melodifestivalen i Coop Norrbotten Arena i Luleå. Foto: Pontus Lundahl

Var kommer Mohombi ifrån?

Mohombi Nzasi Moupondo, 33, är född och uppvuxen i Norsborg utanför Stockholm, där han växte upp med en kongolesisk pappa och en svensk mamma, samt 14 syskon.

Mohombi gick i skola i Husby, och senare i Rytmusgymnasiet där han debuterade i scenshowen Wild Side Story.

Hur blev Mohombi känd?

Mohombis musikaliska CV innehåller mycket mer än de flesta vet. Redan 2003 blev han uppmärksammad på Kora Awards, afrikanska motsvarigheten till Grammy Award, där hans grupp Group Avalon prisades som just ”Bästa grupp”.

Men det var som soloartist Mohombi blev känd internationellt. År 2010 fick han uppträdda i sommarkrysset, med låten ”Bumby Ride”, som blev en riktig sommarplåga det året.

Mohombis hits

Mohombi är iblandad i flera hitlåtars produktioner, samt flera duetter. Han är bland annat Red Ones första signering hos 2101 Records/Universal.
Hans största hits som soloartist är:

  • Bumpy Ride (2010)
  • Coconut Tree (2011)
  • Hula Hoop (2011)

Mohombi som FN-ambassadör

År 2028 blev Mohombi utnämnd att vara ambassadör till FN: s organisation i FN: s världsmatprogram.

Mohombi i Melodifestivalen

Mohombi debuterade i Melodifestivalen år 2019, med låten ”Hello”. Han tog sig genast till final och hamnade där på en femteplats.

I år deltar Mohombi på nytt i deltävling nummer tre. Denna gång med låten ”Winners”.