Jakten på en mördare – allt om tv-serien om Helénmordet

Mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989 skakade hela Sverige.

Fallet gäckade polisen under 15 år och polisutredningen kom att bli en av de största någonsin i Sverige.

Nu gör SVT en serie om Helénmordet. Den 15 november kl 21.00 har Jakten på en mördare premiär. Serien baseras på Tobias Barkmans reportagebok med samma titel och tar sitt avstamp i mordet på Helén Nilsson.

Här är allt du behöver veta om tv-serien Jakten på en mördare.

En vårdag i mars i skånska Hörby gick tioåriga Helén Nilsson ut för att träffa sina kompisar vid en lågprisbutik. Året var 1989.

Affären låg bara tio minuters promenad från Heléns hem och hon skulle vara hemma igen klockan åtta. Klockan fem över åtta började hennes familj undra var hon hade tagit vägen. Helén brukade aldrig vara sen.

Det följande dagarna engagerade sig hela Hörby i sökandet efter tioåriga Helén Nilsson.

Helén träffade aldrig sina kompisar. Hon rövades bort på vägen. Efter sex dagar hittades hon mördad, misshandlad och våldtagen. Hennes kropp var svårt sargad och låg i en plastsäck i en skogsdunge i Bröd utanför Tollarp, enligt SR.

 – Jag och min kollega fick beskedet att vi skulle köra ut till platsen och att vi skulle ta med oss avspärrningsmaterial. Vi fick inte direkt veta vad som hade hänt, men förstod det ändå, berättar Cherstin Juhlin, en av de första poliserna på plats när kroppen hittades, enligt Kvällsposten.

Helén Nilsson, Jakten på en mördare, SVT
Foto: TT

Helénmordet i Hörby löstes 15 år senare

Tusentals tips vällde in till polisen och det kom även tre erkännanden.

Men Helénmordet förblev olöst under många år och utredningen växte till sällan skådade proportioner. Mordet fick mycket uppmärksamhet i radio, tv och i tidningar. Löpsedlar med nya teorier och uppblåsta rubriker avlöste varandra.

Jannica Edblad hittades mördad

I augusti 1989 hittades Jannica Edblad, 26, mördad. Hon hade varit prostituerad och haft problem med droger, men enligt de sista vittnesmålen var hon på väg att börja ett nytt liv innan hon mördades.

Sättet som Helén och Jannica mördats på gjorde att polisen drog paralleller mellan morden. Men de sköttes ändå som två separata mordutredningar, då det också fanns uppenbara skillnader, enligt allas.

2004, hela 15 år efter att tioåriga Helén Nilsson mördats, kunde polisen binda en misstänkt man till brottet.

Helénmordet dokumentär

Ulf Olsson dömdes för både mordetHelén Nilsson och Jannica Ekblad, med bland annat hjälp av DNA-bevisning. Han nekade till brotten och tog sitt liv på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall 2010, det skriver Aftonbladet.

Helénmordet har fortsatt att uppmärksammats genom åren. Det har både gjorts tv- och radiodokumentärer om mordet.

Det handlar Jakten på en mördare i SVT om

Och nu gör SVT en serie om det uppmärksammade Helénmordet. Jakten på en mördare bygger på Tobias Barkmans reportagebok ”Jakten på en mördare: om spaningsgruppen som löste det omöjliga fallet”, utgiven 2009.

Både boken – och serien – handlar om en av Sveriges skickligaste mordspanare som aldrig gav upp trots alla odds och hopplösa förutsättningar.

I seriens sex delar får vi följa utredaren Per-Åke Åkesson, kriminalinspektör Monica Olhed och den spaningsgrupp som lyckades lösa flera kvinnomord i nordöstra Skåne.

Premiär-jakten-på-en-mördare
Foto: SVT

Serien utspelar sig under 15 år och beskrivs som en ”viktig epok i svensk polishistoria”. Regissören Mikael Marcimain beskriver den som en ”hybrid mellan drama- och kriminalserie.”

– Den är en sorts hybrid mellan en drama- och kriminalserie. Den kommer att följa polisgruppen under de här 15 åren och deras utredningar, bland annat Helénmordet. Men den ger också en bild av ett Sverige i förändring, säger Mikael Marcimain enligt TT, skriver VK.

Serien tar sin utgångspunkt i försvinnandet av tioåriga Helén Nilsson den 20 mars 1989 i Hörby och tittarna får följa hur spaningsgruppen till slut, och mot alla odds, lyckas lösa det olösbara Helénmordet.

Handlingen i tv-serien Jakten på en mördare

Handlingen berör teman som socialt utanförskap, kvinnohat och klassklyftor. Regissören Marcimain förklarar att berättandet i serien till en viss del liknar den uppmärksammade miniserien Lasermannen som gjordes för SVT 2005.

SVT beskriver serien så här: ”Jakten på en mördare är berättelsen om en bygd, om klyftor och socialt utanförskap, om bottenlös känslomässig nöd och ett gränslöst kvinnohat. Och om några polisers outtröttliga arbete för att ge en mördad flicka rättvisa.”

Skådespelarna i Jakten på en mördare

Serien har spelats in i kring Kristianstad och Malmö. Regissören Mikael Marcimai har förklarat att det är viktigt att serien ska kännas väldigt skånsk. Därför har det varit viktigt att alla medverkade pratar skånska eller är från Skåne, enligt TT.

För att serien ska bli så autentisk som möjligt har man dessutom tagit hjälp av kriminalare och tekniker som var med och utredde fallen som serien tar upp.

Vem är Anders Beckman?

I huvudrollen som den skicklige mordspanaren Per-Åke Åkesson syns Anders Beckman. Han är bland annat känd från populära Vår tid är nu och har tidigare gjort flera samarbeten med Mikael Marcimain.

Det handlar Jakten på en mördare om
Foto: SVT. Anders Beckman spelar mordspanaren Per-Åke Åkesson.

Vem är Lotten Roos?

Lotten Roos spelar kriminalinspektör Monica Olhed. Lotten Roos har tidigare synts i bland annat filmen Svinalängorna och i flera Wallandefilmer.

Monica Olhed arbetade i Kristianstad, där jobbade hon med sexualbrott som utredare samt förhörsledare. Hon har hjälpt till med konsultarbete i serien och har även en liten statistroll.

Handling Jakten på en mördare
Foto: SVT. Lotten Roos spelar kriminalinspektör Monica Olhed.

På rollistan finns även Håkan Bengtsson, Lars Schilken, Rasmus Troedsson, Christian Fex och Lars Schilken.

Tobias Barkman, författaren till reportageboken Jakten på en mördare, som serien bygger på, syns också lite kort i serien. Han spelar en pressfotograf som är med på en av presskonferenserna, skriver SVT.

Regissör Jakten på en mördare

Jakten på mördare är regisserad av Mikael Marcimain, i serien samarbetar han med producenten och manusförfattaren Helene Lidholm, hon utvecklade Lasermannen för SVT. Även Lotta Eriksson står för manus.

Rollista Jakten på en mördare
Foto: Wikimedia Commons. Mikael Marcimain regisserar Jakten på en mördare.

Premiär Jakten på en mördare

Jakten på en mördare har premiär på SVT på söndag den 15 november klockan 21.00. Serien består av sex avsnitt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);