”Beck”, med Peter Haber i spetsen, vinner Guldbaggens publikpris
Beck, Guldbaggen

Storslam för Peter Haber på Guldbaggegalan – ”Beck” vinner publikpriset: ”Sveriges favoritpolis”

Mikael Persbrandt och Joakim Lundell fick erkänna sig besegrade. I stället var det Martin Beck och hans poliskollegor som vann publikens pris på Guldbaggegalan.

– Jag vill tacka dig Peter Haber, som har gett Martin Beck liv. Och som dessutom har blivit Sveriges favoritpolis. Tusen tack!, säger producenten Francy Suntinger.

Ett av de finare priserna på Guldbaggegalan är det som det svenska folket har makt över. Publikens pris 2024 tilldelades filmen ”Beck – Inferno”.

– Den här ”Baggen” omsluter Beck i en era som pågått i 50 filmer under 27 år. Det är helt otroligt!, säger producenten Francy Suntinger.

Läs mer: Inger Nilsson vinner ärofyllt barnpris – för sin odödliga insats som Pippi Långstrump

Ja, det är faktiskt första gången som ”Beck” belönas med någon Guldbagge – det krävdes hela 50 filmer innan det blev dags.

Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt och Peter Haber.
Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt och Peter Haber i ”Beck”. Foto: Bengt Wanselius/TV4

Vann mot Gunvald

Även filmerna ”Canceled”, en skräckis producerad av Joakim Lundell, samt ”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt, var nominerade i kategorin.

Lite bitterljuvt för Persbrandt som ju spelade karaktären Gunvald i många ”Beck”-filmer.

Till skillnad från de andra filmerna har inte ”Beck – Inferno” visats på bio utan enbart via streaming. Svenskarna har fått rösta på Aftonbladets sajt.

– Slutligen vill jag tacka dig Peter Haber, som har gett Martin Beck liv. Och som dessutom har blivit Sveriges favoritpolis. Tusen tack!, säger Francy Suntinger.

Beck, Guldbaggen
Skådespelaren Martin Wallström, producenten Francy Suntinger samt skådisarna Kristofer Hivju och Peter Haber. Foto: SVT

Wow, vad härligt för gänget bakom ”Beck”. Framför allt Peter Haber har anledning att glädjas.